Visszahívják a patikákba a Coldrex-port és a Rubophent és még több népszerű megfázás elleni szert – az egészségre veszélyesek!

Visszahívják a patikákba a Coldrex-port és a Rubophent és még több népszerű megfázás elleni szert - az egészségre veszélyesek!

Visszahívják a patikákba a Coldrex-port és a Rubophent és még több népszerű megfázás elleni szert – az egészségre veszélyesek!

És még több népszerű megfázás elleni szert, de a baj nem a gyógyszerekkel, hanem velünk van: ha nem figyelünk, kicsinálhatjuk velük a májunkat.

A jövőben kizárólag gyógyszertárakban lesz elérhető néhány recept nélkül kapható, paracetamol-tartalmú megfázás elleni készítmény – közölte hétfőn kora este az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

loading...

Hangsúlyozták: a patikán kívüli árusítás megszüntetésére a betegek védelmében van szükség. Érintettek a Coldrex, a Loligrip, a Neo Citran, a Wick és a Rubophen egyes változatai, a teljes lista itt érhető el.

Könnyű túladagolni és veszélyes
A probléma tehát nem a készítményekkel van, hanem azzal, hogy mindegyikük paracetamolt tartalmaz, amit kellő körültekintés hiányában könnyen túladagolhatunk. Ez és egyes betegségekkel, állapotokkal való alkalmazása akár nagyon súlyos májkárosodáshoz vezethet.

Amikor az ember náthás, beteg, alig áll a lábán, hajlamos minden szóba jöhető eszközzel kúrálni magát. Nem olvassa el az összetevőket, a betegtájékoztatót, így a megegyező hatóanyagú gyógyszerek kombinálásával akaratlanul is veszélyes mennyiségű paracetamol juthat a szervezetbe. Nagyon egyszerű belefutni, íme egy példa.

Megfázás, nátha, influenza esetén sokan kúrálják magukat forró italporokkal, miközben szükség szerint kapkodják be a lázcsillapítókat. Akkor van baj, ha mindkét termék tartalmaz paracetamolt, együttes alkalmazásukkal pedig túllépjük a megengedett napi adagot.

loading...

Hatékony gyógyszer, nagyobb dózisban méreg
Egyáltalán nem játék, az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában az utóbbi időben számos öngyilkosságot követtek el paracetamol tudatos túladagolásával.

Maga a vegyület egyébként egy láz- és fájdalomcsillapító hatású terápiás adagban viszonylag alacsony mennyiség is hatékony, mellékhatásai gyengék. Egy szóval biztonságosan alkalmazható, ezért vált a vény nélküli, megfázás elleni gyógyszerek egyik kedvelt összetevőjévé – tudtuk meg Dr. Pallós Júliától, az OGYÉI Farmakovigilancia Főosztályának vezetőjétől.

Azért kell vele vigyázni, mert a gyógyító adag és az egészségre káros mennyiség igen közel áll egymáshoz. Egy felnőtt számára 4000 mg a felső határ, ennek átlépése májkárosodást idézhet elő. Sőt, az alkoholproblémákkal küldő személyeknek már 2000 milligrammnál sem szabad többet bevenniük 24 órán belül – ehhez képest egyes forró italporok tasakonként akár 1000 mg-ot is tartalmaznak.

Az OGYÉI döntése tehát abban segít, hogy gyógyszertárból, szakértőtől vásároljuk meg a paracetamol-tartalmú gyógyszereket, aki felhívja a figyelmet a kockázatokra, és az adagolás betartásának fontosságára.

Félreértés ne essék: nem az összes paracetamol-tartalmú készítményt utalták vissza a patikákba, hanem csak azokat a termékeket, amelyek hatóanyagtartalma “túl magas”, azaz több mint 500 mg

– emeli ki a főosztályvezető.

És hogyan veszi észre valaki, hogy túladagolta magát? Eleinte kevés és gyenge tünet jelentkezik, a kezdeti időszakban gyakorlatilag tünetmentes. Utána émelygés, hányinger léphet fel, majd a sárgaság, ami már a súlyos májkárosodás jele.

loading…


A paracetamol-túladagolás kezelhető, van ellenanyag, ami csak kezdeti stádiumban hatékony, vagyis tényleg nagyon fontos a tudatosság, mielőtt bármilyen gyógyszerhez nyúlunk.

Maximum 4000 milligramm, de inkább kevesebb
Tudni kell például:

Ha valaki rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt, májműködési zavarral vagy vesekárosodással küzd, paracetamol-tartalmú készítmények szedése előtt mindenképpen konzultáljon orvossal vagy gyógyszerésszel.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Paracetamol-tartalmú gyógyszert legfeljebb három napig szabad szedni.

Ha a házipatikában többféle márkanéven kiváltott paracetamol-tartalmú készítmény van, ezek egyidejű alkalmazásához kezelőorvos vagy gyógyszerész tanácsát kell kérni.

Nagyon fontos, hogy paracetamolos tartalmazó gyógyszert 24 órán belül csak 4-6 órás eltéréssel, összesen négy alkalommal szabad bevenni. Az sem mindegy, mennyit.

Három hónapos kortól 12 éves korig: testtömegkilogrammonként 10-15 mg paracetamol – legfeljebb napi négyszer.
12-18 év között: ajánlott egyszeri adag 500 mg paracetamol – legfeljebb napi négyszer, vagyis 24 órán belül maximum 2000 mg.
Felnőttek: ajánlott egyszeri adag 500-1000 mg paracetamol – legfeljebb napi négyszer, 24 órán belül maximum 4000 mg.
Az OGYÉI főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla arra kéri a betegeket:

a gyógyszerek alkalmazása előtt mindig alaposan olvassák át a gyógyszerek dobozában található betegtájékoztatót! Érdemes átvizsgálni a házpatikában lévő készítményeket is, a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében nézzék meg, mely gyógyszerek tartalmaznak paracetamol hatóanyagot. Alkalmazás előtt számoljanak, ha pedig bizonytalanok, kérjék gyógyszerészük, háziorvosuk vagy az OGYÉI segítségét!

Gyógyszerinformációs vonal: 06-1-8869-409 E-mail: gyogyszerinformacio@ogyei.gov.hu.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MOSTANTÓL LELŐHETJÜK AZ ÉJSZAKAI TÁMADÓT!
MOSTANTÓL LELŐHETJÜK AZ ÉJSZAKAI TÁMADÓT!

MOSTANTÓL LELŐHETJÜK AZ ÉJSZAKAI TÁMADÓT! Indokolt esetben – akár egy 12 éves gyereket is őrizetbe vehetnek a rendőrök. Az a...

Jogerősen pert nyert egy devizahiteles a bank ellen – a bankok máris elkezdtek egyezkedni a károsultakkal – több tízezer eljárás indulhat
Jogerősen pert nyert egy devizahiteles a bank ellen – a bankok máris elkezdtek egyezkedni a károsultakkal – több tízezer eljárás indulhat

Jogerősen pert nyert egy devizahiteles a bank ellen – a bankok máris elkezdtek egyezkedni a károsultakkal – több tízezer eljárás...

Close