ÚJRA SZÁMOLNÁK A FORINTOSÍTOTT DEVIZAHITELEKET?

ÚJRA SZÁMOLNÁK A FORINTOSÍTOTT DEVIZAHITELEKET?

ÚJRA SZÁMOLNÁK A FORINTOSÍTOTT DEVIZAHITELEKET?

Tervez-e a kormány további intézkedéseket a devizaalapú hitelesek problémájának megoldására?

Hoppon maradnak az egykori devizahitelesek?

loading...

Nem értett egyet a forintosítás és az elszámolás eredményével? Újra lehet számolni a visszajárót, de a kormány nem tervez újabb törvényt erről.

Tervez-e a kormány további intézkedéseket a devizaalapú hitelesek problémájának megoldására? – ezt a kérdést tették fel Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők Varga Judit igazságügy-miniszternek.

A két képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a devizahitelek forintosításáról és az elszámolásról szóló törvény tisztességtelennek mondta ki a vételi és eladási árfolyamok alkalmazását, amelyek helyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) középárfolyamának alkalmazását írta elő, és ez alapján kötelezte a bankokat elszámolásra.

Az uniós bíróság kifogásolta

loading...

Csakhogy az Európai Unió Bírósága később egyik döntésében kimondta, hogy a kötelező forintosítással és elszámolással kapcsolatban lehettek gondok. Nem alkalmazható például automatikusan az MNB-s középárfolyam, különösen a fogyasztó hátrányára nem, emellett a fogyasztó hátrányára nem lehet kötelezően és automatikusan forintra váltani a nyilvántartott követelést.

(Ez főleg azoknak a fogyasztónak fájhat, akik a mai napig azért küzdenek, hogy felvételkori árfolyamon számolják át a hitelüket, ne az MNB által megszabott szinten.)

A Kúria Konzultációs Testülete június 19-én hozott állásfoglalásában ezt jóváhagyta, ennek értelmében a kifogásolt szerződéseket semmissé lehet tenni, a bankoknak pedig el kell számolniuk a tisztességtelenül felszámított összegekkel a fogyasztók felé. A Kúria június 20-i állásfoglalása alapján lehetőséget kapnak arra a bíróságok, és a bankok, hogy az ilyen érvénytelen szerződéseket egy újabb elszámolás után ismét érvényessé tehessék a fogyasztó döntésétől függően forintban vagy devizában.

A két képviselő azt akarta megtudni, hogy az új helyzetre való tekintettel készül-e új törvény a fogyasztók felé történő újabb elszámolásról?

Emellett azt is tudni szerették volna, hogy milyen kezdeményezéssel reagál a kormány a devizahitelesek helyzetére a fenti állásfoglalás alapján? Ezen kívül szerették volna megtudni, hogy az újra-elszámolások lezárultáig a végrehajtási eljárások felfüggesztése, az elszámolás befejezéséig történő szüneteltetése szerepel-e a módosítási tervezetekben?

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Kitérő válasz jött

Völner Pál, Igazságügyi Minisztérium államtitkára viszont semmi konkrétummal nem biztatta válaszában a devizahiteleseket.

loading…


A forintosításnak köszönhetően a lakosság az árfolyamkockázattal kapcsolatos terhektől véglegesen megszabadult, így a svájci frank árfolyam okozta problémákkal már nem kell foglalkoznia
– írta válaszában. Ha a bírói gyakorlat új lehetőségeket tár fel a jogalkotó számára, úgy ezeket tanulmányozni fogják – tette hozzá.

Emellett a régi intézkedéseket említette, hogy 2011 óta csak azok a magánszemélyek vehetnek fel devizában hitelt, akiknek jövedelme is devizában keletkezik. Megemlítette, hogy a legrosszabb helyzetben lévő családok számára létrehozták a Nemzeti Eszközkezelőt, amely több mint 36 ezer családnak nyújtott segítséget, közülük 27 500 család vissza is tudja vásárolni a bankok által korábban elvett otthonát.

Ezen kívül biztosította a végtörlesztés lehetőségét, bevezette az árfolyamgát intézményét, majd az elszámoltatás során több mint ezermilliárd forintot juttatva vissza a devizahitelesekhez. Forrás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...