Új hatóság dönthet a dohány- és kaszinókoncessziókról, az elnökét Orbán jelöli ki 9 évre

Új hatóság dönthet a dohány- és kaszinókoncessziókról, az elnökét Orbán jelöli ki 9 évre

A Népszava szerint a várhatóan októberben felálló új hatóság kormányoktól függetlenül működne, miközben olyan szabályozói jogokat kap, amelyek eddig a kormányt vagy annak egyes tagjait illették meg.

A parlament fideszes többsége kedden kétharmaddal megszavazta azokat a törvényjavaslatokat, amelyek értelmében alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

loading...

Kastélyok, üdülők, kikötők, parkok, földbirtokok, színház, klinikák és részvények kerülnek alapítványi tulajdonba. De pontos összesítést egyelőre nehéz adni, mert nem látható még minden alapítvány esetében, hogy milyen vagyonelemeket fognak megkapni az államtól – írja a Telex.

Emellett kedden a parlament fideszes kétharmada elfogadta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról (SZTFH) szóló törvényjavaslatot is. Az előterjesztő Schanda Tamás szerint az elsőre furcsa nevű hatóság feladata erős és egységes állami szabályozás biztosítása az állam kizárólagos hatáskörébe tartozó és egyes közhatalmi tevékenységek területén.

"A leendő hatósághoz olyan területek tartoznak, ahol az elmúlt tíz évben a NER-vetette meg a lábát: a dohánykoncessziók, a szerencsejátékszervezés (kaszinók), a felszámolási eljárások, de a ide söpörnék be a bírósági végrehajtást is"
– írja a Népszava.

A lap szerint a várhatóan októberben felálló új hatóság kormányoktól függetlenül működne, miközben olyan szabályozói jogokat kap, amelyek eddig a kormányt vagy annak egyes tagjait illették meg. A lap azt is megjegyzi, hogy a most elfogadott jogszabály szerint az SZTFH állapíthatja meg például a bírósági végrehajtókra, egyes szerencsejátékot szervezőkre vonatkozó ellenőrzési szabályokat, és a mindennapi működéshez szükséges szabályokat is ők adják ki. De az új hatóság felügyeli a szerencsejáték-szervezők pénzmosás elleni szabályainak egy részét is, miközben erre vannak más kijelölt szervezetek.

loading...

"Az SZTFH elnökét kilenc évre a – most regnáló – miniszterelnök nevezi ki, azok helyetteseit pedig az elnök, szintén kilenc évre. A vezetői posztokra nem kell pályázatot kiírni"
– írja a lap.

Azt is hozzáteszik, hogy a leendő vezetőktől három éves, valamely felügyelt területen szerzett szakmai múltat várnak el, de a szakmai gyakorlat mélysége nincs részletezve.

A hatóság elnökének havi illetménye az MNB elnöki fizetés 90 százaléka, ez ma havi bruttó 4,5 millió.
Az SZTFH-án belül működik egy Koncessziós Tanács, amely felügyeli a koncessziós szerződésben (szerencsejáték, dohánykisker) szabályozott tevékenységeket. A tanács négy tagját pedig szintén a jelenlegi miniszterelnök vagy az általa kinevezett személyek jelölik ki.

A lap azt is megjegyzi: a korábbi felügyeletek, mint például a Szerencsejáték Felügyelet, megszűnnek. A szervezet azonban nem a nulláról indul majd, ugyanis a hatóság átveszi az Igazságügyi tárca egyes embereit, illetve ide kerülnek a megszűnő Szerencsejáték Felügyelet, a Miniszterelnöki Kormányiroda, és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. egyes munkatársai is. Forrásforrás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...