Tudósok szerint 50 év múlva letarolhatja a földet a szaharai forróság.

Tudósok szerint 50 év múlva letarolhatja a földet a szaharai forróság.

Tudósok szerint 50 év múlva letarolhatja a földet a szaharai forróság.

loading...

Egy friss tanulmány szerzői az egyik legrosszabb forgatókönyvvel számoltak a globális felmelegedés kapcsán. Az eredmény nem túl szívderítő.

Az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) még áprilisban tette közzé azokat az adatokat, amelyekből kiolvasható, mennyire volt meleg a 2019-es év a kontinensen. Az eredmény annak fényében nem volt meglepő, hogy a saját bőrünkön is tapasztalhattuk: pokoli volt az elmúlt esztendő, soha nem mértek még ennél melegebbet Európában.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklapban megjelent publikáció szerint a kutatók 6000 évre visszamenőleg tanulmányozták azt, hogy az ember miként volt képes adaptálódni a különböző környezeti tényezőkhöz.

Ezek szerint a különböző mennyiségű csapadékhoz és a termőtalaj minőségéhez még képesek vagyunk alkalmazkodni, ám a hőmérsékleti kilengésekkel nem nagyon tudunk megbirkózni.

loading...

Az eredmény szerint az emberiség olyan helyen tud élni és fejlődni, ahol az éves átlaghőmérséklet 11 és 15 Celsius-fok között mozog.

A növények ilyen helyeken hozzák a legjobb termést, és az állattenyésztés is rendkívül jó lehet. Vagyis a jólét egyik legfontosabb tényezője, hogy milyen a hőmérséklet.

A globális felmelegedés kapcsán viszont épp ez a "szűk klímarés" veszhet oda. Mindez nem túl jó hír, ezért a kutatók kíváncsiak voltak arra, mi történik, ha az összes, a globális felmelegedésre vonatkozó forgatókönyv közül az RCP8.5-tel számolnak. Ebben az esetben a szén-dioxid kibocsátása extrém módon növekedne, vagyis egy meglehetősen negatív verzióról beszélhetünk.

A számításuk szerint ha az RCP8.5 valósul meg, akkor a Szaharára jellemző, 29 Celsius-fokos éves átlaghőmérséklet a bolygónk 20 százalékán lesz tapasztalható 2070-re. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 3 milliárd ember fog szenvedni az extrém hőmérséklettől.

A hőmérséklet ilyen mértékű emelkedése a tudósok szerint drámaibb lesz, mint amit az elmúlt 6000 évben bármikor megtapasztalhatott az emberiség.

A tanulmányban közölt térkép alapján Brazília lakhatatlanná válik, épp úgy, ahogy a Közel-Kelet és India jelentős része is. De nem ússza meg a dolgot az Egyesült Államok, Spanyolország, Olaszország, Ausztrália északi része és a Távol-Kelet sem.

Mindez természetesen nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni. A kutatók szerint ahogy növekszik majd az egyes területeken a hőmérséklet, úgy indul növekszik majd fokozatosan a klímamenekültek száma.

loading…Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt
Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt

Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt Miközben az emberiség a világűrt próbálja felfedezni és a Naprendszer bolygóinak...

Megszavazták a nemváltást ellehetetlenítő törvényt
Megszavazták a nemváltást ellehetetlenítő törvényt

Megszavazták a nemváltást ellehetetlenítő törvényt "...Próbáltam biszexuális fiú lenni, de rájöttem, hogy se biszex, se fiú nem vagyok..." VIDEÓ AZ...

Close