SZÁZMILLIÁRDOS DEVIZAHITELES KÉRDÉSRE KERÜLHET PONT!

SZÁZMILLIÁRDOS DEVIZAHITELES KÉRDÉSRE KERÜLHET PONT!

SZÁZMILLIÁRDOS DEVIZAHITELES KÉRDÉSRE KERÜLHET PONT!

[good_old_share]

Százmilliárdos devizahiteles kérdést vizsgál a Kúria.

loading...

Vajon figyelembe veszik, hogy hazánk az Európai Unió tagja, és így ránk is vonatkoznak az EU-s döntések?

ÁPRILISBAN ÖSSZEGZI A TAPASZTALATOKAT A BÍRÓKBÓL ÁLLÓ SZAKMAI TESTÜLET.

loading…


A devizahiteles ügyfeleknek fontos kérdés elemzéséhez fogott hozzá a Kúria bírókból álló szakmai testülete, a grémium ugyanis az árfolyamkockázat ügyében kezdett vizsgálódni.

A Kúria bekérte az ország bíróságaitól azokat az ítéleteket, amelyekben az árfolyamkockázat érvénytelenségét mondták ki és valamilyen jogkövetkezményt is alkalmaztak.

loading...

A döntések áttekintését már megkezdték, a szakmai testület áprilisban tart majd ülést.

Átfogó vizsgálatot indítottak a Kúrián a devizahitelezés egyik legfontosabb részletkérdéséről, az árfolyamkockázatról – tudta meg lapunk az igazságszolgáltatás legfőbb fórumától.

loading…


Kérdésünkre a Kúrián arról számoltak be, hogy a tervek szerint áprilisban ül össze legközelebb az a konzultációs testület, amely a devizahitel-szerződések érvénytelenségével kapcsolatos perek elemzésével foglalkozik. A grémium munkájában kúriai bírókon kívül alsóbb fokú bíróságokon ítélkező szakemberek is részt vesznek.

A 2016 óta működő konzultációs testület mostani feladatáról részleteiben is beszámoltak a Kúrián. A grémium ezúttal az árfolyamkockázat ügyében vizsgálódik, ehhez a Kúria már bekérte az ország bíróságaitól azokat az ítéleteket, amelyekben a bírák megállapították az árfolyamkockázatról szóló kikötések érvénytelenségét és valamilyen jogkövetkezményt is alkalmaztak.

– Jelenleg ezeknek a határozatoknak a vizsgálata, a gyakorlat felmérése folyik, a tavaszi ülésen a tapasztalatokat vitatja meg a testület – tudatták a Kúrián. Megjegyezték: a grémium áttekinti majd azt is, hogy a Kúria jogegységi határozatai miként érvényesülnek az ítéletekben.

Az elemzés befejeztével a legfőbb ítélkező fórum mérlegeli majd, szükséges-e, hogy a bíróságoknak szóló újabb iránymutatást adjanak ki a kérdésben.

A Kúria az elmúlt években több jogegységi határozatot is meghozott a devizahitelek egyes részletkérdései kapcsán, így az árfolyamrés, valamint a szerződésmódosítás mellett állást foglalt az árfolyamkockázatról is, leszögezve: az árfolyamok változásából eredő veszteséget elsősorban az adósnak kell viselnie.

Érdemes felidézni azt is, hogy szakmai becslések szerint a 2008-as világválság kirobbanása után az árfolyamok mozgása okozta a legnagyobb veszteséget a hazai hitelfelvevőknek. Egyesek úgy vélték, összességében százmilliárdokkal emelkedett meg emiatt az adósok fizetnivalója, de akadtak olyanok is, akik ezermilliárdos nagyságrendet emlegettek.

loading…


A mostani vizsgálódás jelentőségét a szakmai becslések mellett a tavalyi perstatisztikával is érzékeltetni lehet. Tavaly csak a Kúriára megközelítőleg négyszáz devizahiteles ügy jutott el, s ezek között szép számmal akadt az árfolyamkockázat megítélését firtató eset.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Ráadásul a témával az Európai Unió bírósága is rendszeresen foglalkozik, a luxembourgi székhelyű ítélkező fórumhoz ugyanis időről időre elküldenek a magyar bíróságok olyan hazai pereket, amelyek az árfolyamkockázat ügyében kezdődtek. Forrás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Félrelépett a férjem, de visszakönyörögte magát, már újra engem szeret. Ám felbukkant a terhes szeretője.
Félrelépett a férjem, de visszakönyörögte magát, már újra engem szeret. Ám felbukkant a terhes szeretője.

Félrelépett a férjem, de visszakönyörögte magát, már újra engem szeret. Ám felbukkant a terhes szeretője. [good_old_share] Jobb lett volna, ha...

Kövér fizetése fél év alatt több mint egymillióval nőtt.
Kövér fizetése fél év alatt több mint egymillióval nőtt.

Kövér fizetése fél év alatt több mint egymillióval nőtt. [good_old_share] A parlament fideszes javaslatra tavaly fogadta el azt a törvényt,...

Close