Svédország karantén nélkül is megbirkózik a koronavírussal

Svédország karantén nélkül is megbirkózik a koronavírussal

Svédország karantén nélkül is megbirkózik a koronavírussal

A svédek bíznak a kormányban, az intézményeikben, és polgártársaik felelősségteljes magatartásában is. Úgy tűnik, ott alig néhány intézkedés is elég volt a járvány kezeléséhez.

Nem kis megdöbbenést okozott egy hónappal ezelőtt, hogy, ellentétben a legtöbb európai állammal Svédország nem zárkózott be, nem rendeltek el kijárási és egyéb korlátozásokat a koronavírus-járvány megfékezésére. És úgy tűnik, ott működik ez a megoldás.

loading...

A titok a New York Times szerint az országban uralkodó bizalmi légkörben rejlik. A svédek bíznak a kormányban, az intézményeikben, és polgártársaik felelősségteljes magatartásában is.

A hatóságok ugyanúgy javasolták a lakosságnak, mint mindenütt máshol, hogy maradjanak otthon, tartsák be közösségi távolságtartás szabályait, és sűrűn mossanak kezet, de nem hoztak drasztikus kötelező erejű intézkedéseket.

Csupán annyi történt, hogy nem engedélyezték az 50 főnél nagyobb létszámú összejöveteleket, bezártak egyes múzeumokat és töröltek sporteseményeket. Ugyanakkor nyitva maradtak a határok, működtek az iskolák, nem zártak be az éttermek és bárok, a fodrászok és edzőtermek, a mozik és a közparkok sem.

Az elmúlt másfél hónap azt mutatja, hogy így is sikeresen ellenőrzésük alatt tartották a vírust.

loading...

Svédországban a halálozási ráta 22 volt 100 ezer emberre, ugyanannyi, mint a járvány kezelésében sokat dicsért Írországban, és sokkal jobb, mint Nagy-Britanniában vagy Franciaországban, ahol még jelenleg is szigorú karantén van érvényben.

Az amerikai lap által készített statisztika szerint a skandináv országban március 9 és április 19 között csupán 400-zal haltak meg többen a várható átlagnál. Mindehhez hozzátartozik, hogy az országnak elegendő ágy áll rendelkezésére az intenzív osztályokon szükség esetére.

Ugyanakkor a svéd közegészségügyi hatóságok elismerték, hogy a járvány legsúlyosabban a legidősebbeket érintette, különösen az idősotthonok lakóit, amelyeknek 75%-ában elterjedt a fertőzés. A koronavírus 2194 áldozatának 86%-a 70 év feletti volt. Igaz, hogy március végén megtiltották a látogatásokat az otthonokban, és elrendelték az ott dolgozók védő felszereléssel való ellátását, de akkor már túl késő volt.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Egy múlt heti előrejelzés szerint május 1-re Stockholm 2 millió lakosának 26%-a kapja el a vírust, és ezt egyfajta győzelemnek tekintik, mert ez csökkentheti a későbbi járványok hatását.

Bár Svédországnak nem kell újraindítania a tetszhalálból gazdaságát, azért mégsem mentesül a világgazdasági recesszió hatásaitól, mivel az ország erősen exportfüggő. Magdalena Andersson pénzügyminiszter szerint az idén 7%-os visszaesés várható. Forrás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
18 milliárd forintból teremt munkahelyeket a magyar kormány – Mongóliában
18 milliárd forintból teremt munkahelyeket a magyar kormány – Mongóliában

18 milliárd forintból teremt munkahelyeket a magyar kormány – Mongóliában A nagyjából 57 millió dolláros beruházás keretében állatvakcina-gyárat és labort...

Alekosz aggódik Kim Dzsong Un-ért, levelet is írt neki
Alekosz aggódik Kim Dzsong Un-ért, levelet is írt neki

Alekosz aggódik Kim Dzsong Un-ért, levelet is írt neki Érd — „Remélem, nem igaz a vezér haláláról szóló pletyka, de...

Close