RITKÁN JÖN ENNYIRE KÖZEL A FÖLDHÖZ ASZTEROIDA

RITKÁN JÖN ENNYIRE KÖZEL A FÖLDHÖZ ASZTEROIDA

RITKÁN JÖN ENNYIRE KÖZEL A FÖLDHÖZ ASZTEROIDA

loading...

Június 30-án vették észre csak azt az aszteroidát, ami 1,6 millió kilométerre közelítette meg a Földet. A 2019 MT2 ezzel csillagászati mértékek szerint elég közel jött: az 1,6 millió kilométer nagyjából a Föld-Hold távolság négyszerese, ritka az, ha ilyen közel merészkedő kisbolygót ilyen későn veszünk észre.

Bár most egyáltalán nem voltunk veszélyben, a jövőben ez változhat: az International Business Times cikke szerint belekerülhet egy úgynevezett csillagászati kulcslyukba, ami az űr azon viszonylag kis méretű területe a Föld közelében, amelyen ha áthalad egy aszteroida, akkor a Föld gravitációs vonzása úgy változtatja meg az aszteroida röppályáját, hogy az a Föld felszínébe csapódhat.

Ha az aszteroida visszatér a bolygónk közelébe, előfordulhat, hogy eltalálja ezt a gravitációs kulcslyukat.
A 2019 MT2 egyébként nagyjából 31 méter széles, és 11,04 kilométer per másodperces sebességgel halad. 

Kattints, és iratkozz fel a hírlevelekre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Egyelőre nem kell félni a 2019 MT2-től, de azért érdemes lesz szemmel tartani – csillagászok jelenleg is vizsgálják a pályáját, mivel most még nagyjából semmit nem tudnak róla a pár nappal ezelőtti felfedezése óta.

loading...

Nehezebb elpusztítani egy aszteroidát, mint hittük

Akár el is felejthetjük az Armageddon forgatókönyvét, ha meg akarunk menekülni egy aszteroidabecsapódástól: a film nemcsak abban szürreális, hogy egyszerűbbnek látta az olajfúró munkások asztronautává való képzését, mint az asztronautáknak egyszerű fúrótanfolyamot tartani, hanem abban is, hogy egy ilyen projekt nem pusztítaná el a Földet fenyegető kisbolygót – legalább is ez derül ki a Johns Hopkins Egyetem kutatásából.

Bár az, hogy a Földet eltalálja egy aszteroida, elég valószínűtlen (legalább is addig, amíg az emberiség él a bolygón), azért érdemes rá készülni, hiszen folyamatosan fedeznek fel újabb és újabb, potenciálisan veszélyes kisbolygókat a világűrben.

A NASA és az ESA közös expedíciót is indított a Didymos dupla aszteroidához, hogy kipróbálja, el lehet-e téríteni az útjáról úgy, hogy ne jelentsen veszélyt a bolygónkra – a Johns Hopkins Egyetem kutatóinak szimulációja pedig ehhez a projekthez is értékes információkkal szolgálhat.

Eddig azt hittük ugyanis, hogy ha egy aszteroidát felrobbantunk, az darabjaira hullik, és sokkal kevesebb veszéllyel fenyegeti a bolygót, mint korábban.

loading…


Az aszteroidaeltérítés mellett ez volt az egyik legígéretesebb módszerünk arra, hogy egy potenciálisan veszélyes kisbolygót eltüntessünk a Föld útjából. A korábbi számítások szerint a kisebb aszteroidákat nehezebb, a nagyobbakat pedig könnyebb darabjaira robbantani, mivel előbbiekben már egyébként is lehetnek olyan repedések, amelyek mentén könnyebben törik a kődarab.

Az egyetem kutatói az Icarus tudományos folyóiratban megjelenő tanulmányukban erre végeztek számítógépes szimulációkat.

Kiderült, hogy a dolog egyáltalán nem ilyen egyszerű: a kísérletben egy 1 kilométer széles aszteroidát ütköztettek egy nála huszonötször nagyobbal úgy, hogy előbbi öt kilométer per másodperces sebességgel csapódott be a monstrumba.

A nagyobbik aszteroida a várt eredményeknek megfelelően darabjaira esett, csakhogy rövidesen újra összeállt egy lazább csoportosulássá, méghozzá azért, mert az aszteroida magjának gravitációs vonzása visszahúzta a törmeléket.

A kutatás kiderítette tehát, hogy a mag gravitációs vonzásával is számolnunk kell, ha aszteroidát akarunk robbantgatni – még mindig az eltérítés lehet inkább a járható út.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
HATALMASAT NŐTT AZ ÉLETFONTOSSÁGÚ K-VITAMIN ÁRA
HATALMASAT NŐTT AZ ÉLETFONTOSSÁGÚ K-VITAMIN ÁRA

HATALMASAT NŐTT AZ ÉLETFONTOSSÁGÚ K-VITAMIN ÁRA A G7 információi szerint az elmúlt hetekben, miközben szerte az országban hiánycikké vált a...

TÖBB EZREN VETTÉK FEL ORBÁN GYILKOS HITELÉT – A HVG KIDERÍTETTE AZ IGAZSÁGOT A BABAVÁRÓ HITELRŐL
TÖBB EZREN VETTÉK FEL ORBÁN GYILKOS HITELÉT – A HVG KIDERÍTETTE AZ IGAZSÁGOT A BABAVÁRÓ HITELRŐL

TÖBB EZREN VETTÉK FEL ORBÁN GYILKOS HITELÉT – A HVG KIDERÍTETTE AZ IGAZSÁGOT A BABAVÁRÓ HITELRŐL Eddig már több ezer...

Close