Rejtélyes elefántpusztulás. 2 hónap alatt 154 állat hullott el Botswanában.

Rejtélyes elefántpusztulás: 2 hónap alatt 154 állat hullott el Botswanában

Rejtélyes elefántpusztulás. 2 hónap alatt 154 állat hullott el Botswanában.

Rejtélyes elefántpusztulás: 2 hónap alatt 154 állat hullott el Botswanában.

loading...

REJTÉLYES ELEFÁNTHALÁL OKAIT KUTATJÁK BOTSWANÁBAN, AHOL KÉT HÓNAP ALATT 154, TISZTÁZATON OKBÓL ELPUSZTULT ÁLLAT TETEMÉT TALÁLTÁK MEG.

A hatóságok szerint kizárt, hogy orvvadászok ölték volna meg méreggel az elefántokat, ugyanis az állatok temetét megcsonkítatlanul, az agyarukkal együtt találták meg, és kizárják a lépfenefertőzést is, ami pedig időnként előfordul a világ legnagyobb elefántpopulációjának otthont adó országban.

A múlt év októberében mintegy száz elefántot találtak holtan Botswanában, de akkor is csak az állatok egy része pusztult el lépfenében, a többi a szárazság következtében, írja az MTI.

A lakosságot óva intették az elpusztult állatok húsának elfogyasztásától, a megtalált tetemeket elégetik. A tágas botswanai szavannákon él az afrikai elefántok egyharmada, mintegy 135 ezer állat.

loading...

Ezzel egy időben a kelet-afrikai országban hétfőn hozzákezdtek az orrszarvúak biztonságos helyre telepítéséhez és szarvuk eltávolításához, hogy megvédjék őket a vadorzóktól.

Tavaly decembertől május elejéig az Okavango folyó deltájában 25 rinocéroszt öltek az orvvadászok, kihasználva, hogy a koronavírus-járvány miatt távol maradtak a szafarituristák. Összehasonlításképpen: egy sokkal hosszabb időszakban, 2018 októbere és 2019 decembere között 31 orrszarvú esett a vadorzók áldozatául.

Az orrszarvúak szarvának lefűrészelése fájdalommenetes és a hatóságok azt ígérik, hogy igyekeznek a minimumra csökkenteni a stresszt is, amit a művelet okoz az állatoknak. A "műtét" után az állatokat szoros megfigyelés alatt tartják mindaddig, amíg visszatérnek normális napi életvitelükhöz.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...