PUSZTÍTÓ A TÖBB MŰSZAKOS ÉS AZ ÉJSZAKAI MUNKA?

PUSZTÍTÓ A TÖBB MŰSZAKOS ÉS AZ ÉJSZAKAI MUNKA?

PUSZTÍTÓ  A TÖBB MŰSZAKOS ÉS AZ ÉJSZAKAI MUNKA?

[good_old_share]

A több műszakos munka, illetve az éjszakai munka kifejezetten ártalmas az egészségre, és rontja a közérzetet is. Több kutatás is igazolta, hogy a "fordított" életet nem jól tolerálja az emberi szervezet.

 

loading...

A Veronai Egyetem foglalkozásegészségi intézetének kutatásai szerint a következő negatív hatásokkal számolhat, aki éjszakai műszakban dolgozik:

loading…


– Zavarok a cirkadián ritmusban, amelyek a pszicho-fiziológiai funkciókat érintik elsősorban: különösen az alvás/ébrenlét ciklus borul fel.

– Befolyás a munkateljesítményre és a hatékonyságra; a nagyobb feszítettség miatt megnő a hibázás és a balesetek kockázata.

Éjszakai műszakban. Rosszul viseli az emberi szervezet, hogy felborítják a természetes ritmusát
– Megnehezül a társas kapcsolatok fenntartása a családban és társadalmi szinten is, ami további feszültségek forrása.

loading...

– Romlik az egészség, ami alvási zavarokban, torzuló étkezési szokásokban jelenik meg elsősorban. Hosszú távon emésztőrendszeri betegségek (főleg colitis, gyomorfekély), neuro-pszichikai problémák (krónikus fáradtság, szorongás, depresszió) és esetenként szív- és érrendszeri megbetegedések is (magas vérnyomás, ischaemiás szívproblémák) kialakulhatnak.

loading…


Az éjszakai munka jobban károsítja a nők egészségét a női hormonális ciklusok és reproduktív funkciók, valamint az extrafáradtság miatt, amely a családi szerepekből ered.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netceleb.eu/hirlevel/

A veronai kutatók szerint minden ötödik éjszakai műszakot vállaló embernek nagyon rövid idő múltán fel kell adnia az állását, mert az őket érő hatásokhoz nem képesek alkalmazkodni, habár az ebből származó zavarok eltérő mértékkel, sebességgel és intenzitással jelennek meg. A stressz az életkor, a személyiségjegyek, az élettani jellemzők és a munkakörülmények, a műszakbeosztás és a szociális körülmények (például a gyermekek száma, az ingázás stb.) függvényében változik, de mindenképpen erőteljes.

Sokan úgy gondolják, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő. Mielőtt elmerülnénk az önsajnálatban, gondoljuk meg, mi van azokkal, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. Márpedig komoly hatással van az egészségre, ha nem nappal dolgozunk.

 Ha valaki egész éjjel fénycsöves megvilágításban dolgozik, és a műszak közepén komoly étkezést tart, akkor mindenképpen egészségkárosító tevékenységet végez, ami összefügg a magasabbtesttömegindexkialakulásával is. Nagyobb kockázatot viselnek a magas triglicerid és LDL-szint kialakulásra is, ami növeli a szívbetegségek esélyét.

– Az állandó éjszakásokat kevés napfény éri, emiatt pedig alacsony lehet a D-vitaminszintjük, ami statisztikusan növeli a mortalitást. [good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...