MILLIÁRDOKKAL SEGÍTI VARSÓ A DEVIZAHITELEK KIVÁLTÁSÁT.

MILLIÁRDOKKAL SEGÍTI VARSÓ A DEVIZAHITELEK KIVÁLTÁSÁT.

MILLIÁRDOKKAL SEGÍTI VARSÓ A DEVIZAHITELEK KIVÁLTÁSÁT.

A lengyel pénzügyi felügyeleti hatóság (KNF) szerint mintegy 9,1 milliárd zlotyba (670 milliárd forint) kerülhet a lengyel devizahitelesek megsegítése, amennyiben elfogadják az erről szóló törvényt.

loading…


Az Andrzej Duda államfő által is támogatott tervezet értelmében a jelzáloghitelt nyújtó bankoknak vissza kell fizetniük ügyfeleiknek az engedélyezett árfolyamrés (a folyósítási és a törlesztési árfolyamok eltérése a hivatalos jegybank árfolyamhoz képest) és a svájci frankban – 2000. július 1. és 2011. augusztus 26. között – felvett hitelek aktuális kamata közötti különbséget.

loading...

Az utóbbi dátum egybeesik az árfolyamrés megszüntetéséről szóló intézkedéssel. A devizahitelesek megsegítése Duda egyik fő választási ígérete volt.

A KNF megvizsgált két másik tervezetet is. Lengyelország legnagyobb ellenzéki pártja, a Civil Platform azt szerette volna elérni, hogy az adósok a jelenlegi árfolyamon átválthassák zlotyra devizatartozásukat. A bankoknak továbbá el kellett volna engedniük a hitel új és a felvételkori, zlotyra átszámított értéke közötti különbözet egy részét. Ez a megoldás 11,1 milliárd zlotyba került volna.

A legfájdalmasabb, 52,8 milliárd zlotyra rúgó csomagot a konzervatív Kukiz’15 párt terjesztette be, eszerint a teljes folyósított hitelt úgy kellett volna újraszámolni, mintha a lengyel fizetőeszközben vették volna fel a svájci frank kötött árfolyamának megszüntetése előtti kurzuson.

Értelemszerűen ez a változat volt a legnépszerűbb a mintegy félmillió lengyel devizahiteles körében.

loading…


Jól nyomon követhető, ahogy a lengyel kormány fokozatosan enyhít a kezdeti szigorú álláspontján. 2015-ben még az ügyfelek árfolyamveszteségének 50-90 százalékát a bankokra hárító devizahitel-konverzió volt terítéken.

loading...

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netceleb.eu/hirlevel/

Továbbá a lengyel devizahitelesek nem éppen a társadalom legszegényebb rétegéhez tartoznak, és a lengyel bankok sem különösebben nyereségesek az alacsony kamatok és a tekintélyes bankadó következtében. Ráadásul Varsó méretes hányadot birtokol a lengyel bankszektorból, miután az UniCredittől megvette (visszavásárolta) a Bank Pekaót.

Ugyanakkor szakmai körökben azt suttogják, hogy nem ezek a teljes konverzió elvetésének elsődleges okai. Jól értesültek szerint az elfordulás azért ment végbe, hogy növelje Varsó esélyeit egy esetleges pénzügyi központtá váláshoz, ha Londonból a brexit miatt kivonulnak bankok.

loading…


loading...
Read previous post:
A MAGYAR CSALÁDOKAT GYEREKESTŐL DOBJÁK AZ UTCÁRA.
A MAGYAR CSALÁDOKAT GYEREKESTŐL DOBJÁK AZ UTCÁRA.

A MAGYAR CSALÁDOKAT GYEREKESTŐL DOBJÁK AZ UTCÁRA. Orbán megkötötte a paktumát a pénzvilággal....szabad a rablás...   4 gyerekkel került utcára...

A GYÓGYSZERIPAR NEM TUD MEGÉLNI, HA NEM PRODUKÁL ÚJABB BETEGSÉGEKET?
A GYÓGYSZERIPAR NEM TUD MEGÉLNI, HA NEM PRODUKÁL ÚJABB BETEGSÉGEKET?

A GYÓGYSZERIPAR NEM TUD MEGÉLNI, HA NEM PRODUKÁL ÚJABB BETEGSÉGEKET? Mi van, ha a betegségek nagy részét ők maguk okozták?...

Close