Míg mi rezsiutalványozunk, Németországban megszavazták a minimumnyugdíjat

Míg mi rezsiutalványozunk, Németországban megszavazták a minimumnyugdíjat

Míg mi rezsiutalványozunk, Németországban megszavazták a minimumnyugdíjat

Erről hazánkban nagy a csend! Vajon miért?

Havi 1250 euróra minden német nyugdíjas számíthat, aki legalább 35 éven át dolgozott. Az időskori szegénység a gazdag tagországokban is komoly probléma. De megpróbálják megoldani.

Kilenc hónapig húzódott a minimumnyugdíj ügye Németországban, az egymásnak szögesen ellentmondó érvek és minimálisan sem közeledő álláspontok miatt úgy tűnt, ezt az akadályt nem tudja együtt megugrani a kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíció.

loading...

Vasárnap délután, egy berlini egyeztetést követően a kormányt alkotó pártok vezetői bejelentették, hogy kompromisszumra jutottak: 2021. január 1-jén bevezetik az alapnyugdíjat, méghozzá úgynevezett automatikus jövedelemvizsgálattal.

Bár Magyarországról gyakran úgy tűnhet, hogy a német nyugdíjasoknak aranyélete van, Európa legnagyobb gazdaságában egyre több idős dolgozik, hogy meg tudjon élni. Tavaly minden csúcsot megdöntött a nyugellátás mellett dolgozók száma: 1,4 millióan jutottak így kiegészítő jövedelemhez.

Míg 2000-ben még csak a német nyugdíjasok három százaléka dolgozott, addig tavaly ez az arány már 8 százalék volt. A német munkaügyi minisztérium augusztusban, az adatok közlésekor úgy fogalmazott: sok nyugdíjas örömét leli a munkában, kapcsolatokat teremt és ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is feladata legyen, a tárca pedig az arány további növekedésére számít. (A nyugdíj mellett dolgozó idősek száma Magyarországon is folyamatosan nő.)

Ebben minden bizonnyal van igazság, azonban a kritikus hangok szerint azért is dolgozik egyre több nyugdíjas, mert másképpen nem tudnának megélni, részben az egekbe szökött albérleti árak miatt.

loading...

Az is árulkodó, hogy egyre több német nyugdíjas igényli a Grundsicherung nevű, a társadalombiztosítás részeként elnyerhető szociális segítséget, amely azoknak jár, akik nem képesek megélni, még esetleges kiegészítő jövedelmekkel együtt sem. Ennél az ellátásnál az anyagi helyzet – a vagyon és a jövedelem – számos összetevőjét ellenőrzik.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Az igénylés feltétele egyebek mellett annak igazolása, hogy a kérelmező felélte tartalékait (egyedülállóknak legfeljebb 5000 eurónyi, pároknak maximum 10 ezer eurónyi megtakarítást engedélyez) és legfeljebb csak kisebb értékű ingatlannal rendelkezik, autója pedig nincsen. 2018 végén több mint félmillióan szorultak rá erre a segítségre, a pozitívan elbírált kérelmek száma évről évre nő a német statisztikai hivatal szerint.

Erre a jelenségre próbált igazságos és szolidáris megoldást találni a nagykoalíció, bár az a döntés előtti heves vitában kiderült, hogy a két kitételt egyszerre nem olyan egyszerű teljesíteni.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Osszátok, hogy a nyilvánosság miatt ne legyen esélye meggyilkolni engem
Osszátok, hogy a nyilvánosság miatt ne legyen esélye meggyilkolni engem

Osszátok, hogy a nyilvánosság miatt ne legyen esélye meggyilkolni engem Bernadett MÁR CSAK a nyilvánosság erejében bízik! Íme a története:...

Mostantól hivatalosan lesből mérnek rendőreink:Kiadták a közleményt!
Mostantól hivatalosan lesből mérnek rendőreink:Kiadták a közleményt!

Mostantól hivatalosan lesből mérnek rendőreink:Kiadták a közleményt! A rendőrség szerint a magyar autósok nem voltak partnerek abban, hogy ne kellejen...

Close