MEGOLDATLAN EGYIPTOMI REJTÉLYEK

MEGOLDATLAN EGYIPTOMI REJTÉLYEK

Ha azt hitted, hogy az egyiptológusoknak már semmi munkája, mert minden nagy rejtélyre sikerült megtalálniuk a megoldást, akkor tévedtél, mert az ősi civilizáció még mindig tele van olyan hihetetlen, megdöbbentő titokkal, amiknek megfejtése kifogott a kutatókon.

loading...

Múmia egy idegen könyvbe csomagolva: 1848-ban egy férfi belépett egy alexandriai boltba, ahol ősi egyiptomi múmiát vásárolt. Néhány évtizeddel később a tudósok birtokába került a múmia, aminek kicsomagolása után kiderült, hogy egy nem egyiptomi nyelven íródott könyvbe volt elhelyezve.

Évekig tartó kutatás után kiderült, hogy etruszkban íródott szövegről van szó, tehát egy olyan ősi civilizáció nyelvéről, ami régen Olaszország területén élt. Az is kiderült, hogy jelenleg ez a leghosszabb etruszk szöveg, amit a kutatók találtak, ám még mindig sok a megválaszolatlan kérdés, hiszen a tudósok még mindig nem tudják, hogy miről szól a szöveg.

Egyelőre csak néhány szót sikerült lefordítani, azok pedig dátumok és istenek nevei lehetnek. Az is rejtély, hogy vajon etruszk volt-e a múmia? Ha igen, akkor abból adódik a következő rejtély, hogy mit csinált Egyiptomban? Mindemellett az se derült még ki, hogy a végső üzenete mit adott a világnak.

Az ismeretlen egyiptomi királynő: 2015-ben fedezték fel a régészek azt a női sírt, amelyet az egyiptomi régi királyság nagy piramisai között földeltek el. A feltárt sírban a „király felesége” és „a király anyja” feliratok szerepeltek.

loading...

Az is kiderült, hogy a nő 4500 évvel ezelőtt élt, akkoriban pedig a világ egyik legfontosabb embere lehetett, ám arra még senki sem jött rá, hogy pontosan kiről lehet szó. A történészek a „III. Khentakawess” nevet adták neki.

A kutatók ezzel az elnevezéssel azt feltételezik, hogy talán II. Kehntakawess királynő lányáról lehet szó, aki Neferefre fáraó felesége és Mekahur fáraó anyja lehetett, de mindez csak teória, mert bizonyítani még semmit sem tudtak belőle.

Rejtett kamra a nagy piramisban: A legnagyobb piramis 4500 évvel ezelőtt épült, Khufu fáraó számára.
A masszív, több, mint 2,3 millió kőblokkból épített, nagyjából 150 méter magas szerkezet kamráiról sokáig úgy tudták a kutatók, hogy csak három van belőlük, ám a közelmúltban kiderült, hogy tévedtek.
2017 novemberében megvizsgálták a piramist, aminek Nagy Galériája felett találtak valamit, amiről jelenleg azt feltételezik, hogy egy rejtett kamra lehet, ami annyira nagy, mint a legnagyobb piramisterem.

loading…


A tudósok számára az a legfurcsább, hogy az egyiptomiak szándékosan alakították ki a titkos kamrát, de az teljesen hozzáférhetetlen, nem kötötték össze folyosókkal és útvonalakkal. Egyelőre rejtély, hogy mi lehet a titkos kamrában, de legyen bármi, az biztos, hogy Khufu fáraó nem akarta, hogy valaha kiderüljön.

Az eltűnt Nefertiti: A történelem egyik legendás alakja Nefertiti, hiszen egyike azon kevés nőknek, akik Egyiptom felett uralkodtak. Akhenaten fáraó felesége valószínűleg Tutankhamon fáraó anyja lehetett, ám míg sok fáraó sírját már sikerült feltárni, addig a régészek még mindig nem találták meg Nefertiti végső nyughelyét.

2018-ban ismét felcsillant a remény, amikor a kutatók az gyanították, hogy Tutankhamon sírjában van egy titkos kamra, ami a fáraónő maradványait rejtheti, de végül nem találtak ilyen rejtett helyet. A régészek dolgát az is megnehezíti, hogy az egyiptomi történelem nem említi Nefertiti halálát.

Néhányan ezt a hiányt azzal magyarázzák, hogy Nefertiti más nevet használt, amikor fáraó volt, de mások ezzel nem értenek egyet. Dr. Joyce Tydseley azon az állásponton van, hogy Nefertiti nem is volt fáraó, és azért nem tudni róla semmit, mert valójában nem is volt fontos ember az ősi Egyiptomban.

Izrael Szfinxe: 2013-ban az Izraelben található Tel Hazorban érdekes dologra bukkantak a régészek, ugyanis egy 4000 éves egyiptomi szfinxet találtak, vagyis annak a lábát. A kutatók szerint valaki szándékosan pusztította el több ezer évvel ezelőtt a szobrot, ami elméletileg egy méter magas és fél tonna súlyú lehetett.

Azt senki sem tudja, hogy az egyiptomi szfinx hogyan került Izraelbe. A szobron az egyetlen felirat, ami rajta maradt, a „Mycerinus király”, tehát egy olyan fáraó neve, aki időszámításunk előtt 2500 körül uralkodott Egyiptom felett.

A történészek szerint annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy az egyiptomiak meghódították Izraelt, és inkább arról lehet szó, hogy a szfinx ajándék volt, ám ebben az esetben még mindig rejtély, hogy a fáraó miért küldte a szobrot Izraelnek.

A megsemmisült piramis: Az ókori Egyiptom IV. dinasztiájának idején, Dzsedefré fáraó nyughelyeként szolgált a Dzsedefré-piramis, aminek helye egy dombon volt, a mai Abu Roás mellett, nagyjából 8 kilométerre Hufu piramisától északnyugatra.

A nagyjából 106 méter magas szerkezetről az 1995 és 2005 között zajló ásatások kiderítették, hogy befejezett volt, ám a későbbi időkben kifosztották a piramiskomplexumot, amit valaki, ismeretlen okból, lerombolt. Egyes elméletek szerint az egyiptomiak gyűlölték Dzsedefrét, ezért megsemmisítették a neki állított emlékművet.
Az elveszett egyiptomi labirintus: A kutatók kiderítették, hogy 2500 évvel ezelőtt egy hatalmas labirintus volt Egyiptomban. Ennek a hatalmas, két emelet magas épületnek a belsejében több, mint 3000 különböző szobát alakítottak ki.

A labirintus olyan összetett volt, hogy abból senkinek sem sikerült egykönnyen kijutnia. Hérodotosz, ókori író szerint a két szinten 1500-1500 változatos, izgalmas helyiség, csarnok és udvar fogadta az embereket.

Hérodotosz csak a fenti szinten járt, mert az alsó részt az építő királyok és a szent krokodilok sírjának volt fenntartva. A labirintus végén egy hatalmas piramis magasodott, de abba soha senki nem tette be a lábát.

2008-ban egy belga és egyiptomi kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy a labirintus tényleg létezett, méghozzá Hawarában, ám a helyet máig nem tárták fel, mert a Régiségek Legfőbb Tanácsa Egyiptomban megakadályozta ennek lehetőségét.

loading…


Punt elveszett földje: Az ókori egyiptomi írások hemzsegnek a Punt nevű helyre való utalásoktól. Ez az ősi afrikai ország tele volt arannyal, elefántcsontokkal és egzotikus állatokkal, mindez pedig alaposan felkeltette az egyiptomiak érdeklődését.

Az egyiptomiak mélyen tisztelték és „Isten földjének” nevezték az országot, aminek létezéséhez nem fér kétség, hiszen rengeteg említést tettek róla az egyiptomiak, ráadásul a kutatók képet is találtak Punt királynőjéről egy ősi egyiptomi piramisban.

Mindennek ellenére egyelőre senki sem találta meg az országot, ami a korai említések szerint a mai Eritrea vagy Kelet-Etiópia területén helyezkedhetett el.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevelekre: https://netceleb.eu/hirlevel/

A Denderai Fény: Hatalmas, nagyon rejtélyes képet találtak a kutatók egy templom falán az egyiptomi Denderában. Az általános értelmezés szerint a kígyó egy nagy fénykörben van és lótuszvirágból repül ki.

Ugyanakkor a kép kísértetiesen hasonlít egy Crookes cső modelljére, ami a XIX. században feltalált izzófajta, éppen ezért vannak, akik szerint a korai izzó elkészítését mutatja be a kép.

Az is különös, hogy a Denderai Fényt bemutató szoba az egyetlen olyan helyiség a templomban, ahol nincsenek égő fáklyák vagy lámpások, vagyis felmerül a kérdés, hogy az emberek hogyan láttak, ha nem volt semmilyen fényforrás? A kutatók azt sem értik, hogy a sötétben hogyan alkothattak domborművet?

Tutankhamon halála: 19 évesen ragadta el a halál Tutankhamon fáraót, ám az a mai napig rejtély, hogy pontosan mi végzett a fiatal uralkodóval. A történészek szerint Tutankhamon egészségi állapota nagyon rossz volt, rengeteg genetikai fogyatékkal született, ami arra lehet bizonyíték, hogy a szülei testvérek voltak.

Habár ez is elég ok lehetne a korai halálra, mégis az ügyet tovább bonyolítja, hogy Tutankhamon koponyája törött volt, tehát nem kizárható, hogy megölték. Nem sokkal a halála előtt a térde is eltört, ezért a tudósok nem zárják ki, hogy a fáraó szekérrel borulhatott fel, és ez vezetett a véghez. Ennek az elméletnek ellentmond, hogy Tutankhamon lába annyira eldeformálódott, hogy egyedül nem állhatott a kocsin.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
EZ AZ AUTÓ SZOROSAN KÖVETETT
EZ AZ AUTÓ SZOROSAN KÖVETETT

EZ AZ AUTÓ SZOROSAN KÖVETETT [good_old_share] Nagyon figyeljen mindenki! Soha nem gondoltam, hogy egyszer egy ilyen posztot fogok felrakni! De...

Zsírfaló csodafegyver-hipp-hopp megszabadulhatsz a fölösleges kilóktól
Zsírfaló csodafegyver-hipp-hopp megszabadulhatsz a fölösleges kilóktól

Zsírfaló csodafegyver-hipp-hopp megszabadulhatsz a fölösleges kilóktól [good_old_share] A diéta nagyágyúja az egyszerű magyar zeller! Hihetetlenül egészséges gumójában alig van szénhidrát,...

Close