Megjelent két kullancsfaj is Magyarországon, akár vérzéses lázat is terjeszthetnek

Megjelent két kullancsfaj is Magyarországon, akár vérzéses lázat is terjeszthetnek

Megjelent két kullancsfaj is Magyarországon, akár vérzéses lázat is terjeszthetnek

Megjelent Magyarországon két Hyalomma kullancsfaj is, ami képes a krími-kongói vérzéses láz terjesztésére, mondta az InfoRádiónak Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

loading...

A behurcolásoknak köszönhetően folyamatosan jelennek meg új kullancsfajok hazánkban, ennek egyik oka a vándormadarak mozgása. Az enyhe telek miatt a trópusi és szubtrópusi kullancsfajok is képesek áttelelni Magyarországon, amik közül van néhány igen veszélyes fajta.

A Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes fajok olyan kórokozókat terjesztenek, mint a krími-kongói vérzéses láz.

A betegség az ebolához hasonlóan belső vérzésekkel jár, az esetek akár 30 %-a végződhet halállal. A fertőzést nemcsak kullancsok tudják terjeszteni, de emberről emberre is továbbadható.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Bár csépfertőzéssel nem terjed, a fertőzött állatok húsával dolgozó állatfeldolgozó üzemekben vér útján elkapható a betegség.

loading...

Egyelőre feltételes módban beszélnek a kór hazai megjelenéséről, inkább csak a betegség behurcolásnak van meg az esélye.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"hívjatok rendőrt, Péter megöli az apját."
“hívjatok rendőrt, Péter megöli az apját.”

"hívjatok rendőrt, Péter megöli az apját." Kalapáccsal verhette agyon saját fia Szilágyi Istvánt A színész fiát korábban már elítélték az...

400 óra túlszolgálat - Aktiválta a rabszolgatörvényt a kormány a hadseregnél
400 óra túlszolgálat – Aktiválta a rabszolgatörvényt a kormány a hadseregnél

400 óra túlszolgálat - Aktiválta a rabszolgatörvényt a kormány a hadseregnél A kormány a honvédségnél aktiválta a túlóratörvényt, így akár...

Close