Magyarország Európa-bajnok áremelkedésben

Magyarország Európa-bajnok áremelkedésben

Magyarország Európa-bajnok áremelkedésben

Újabb területen lettünk Európa-bajnokok, ugyanis nálunk volt decemberben a legmagasabb az inflációs ráta.

Az Eurostat eredményei azt mutatják, hogy egész Európát tekintve a magyaroknál ment végbe a legdrasztikusabb drágulás, 4,1%-os rátát állapítottak meg. Az év végi árnövekedés hátterében a 2018-as üzemanyagár-esés áll, ami a bázishatás miatt most ellentétes hatást váltott ki.

loading...

Szintén nagy meglepetést okozott még az élelmiszerárak gyors növekedése is: 5,5 százalékról 5,9%-ra ugrott a ráta.

A gyors és mindenkit terhelő infláció azonban a szakértők szerint még nem ért véget, az elemzések szerint ugyanis 4,4%-os inflációs rátáig nincs megállás.

"Az év eleji infláció mindig a szokásosnál nagyobb bizonytalanságot hordoz, mivel ez egy tipikus átárazási időszak, illetve jellemzően az adóváltozások is ilyenkor szoktak életbe lépni" – szögezte le Eppich Győző, az OTP Bank szakembere a Portfolio megkeresésére.

A szakemberek többsége az év eleji drágulás mellett azt jósolják, hogy év végére javulhat a helyzet, és elérhetjük a 3%-os áremelkedést, sőt 2021-ben sem kell számítani jelentős áringadozásra.

loading...

Az OTP szakembere szerint januárban tetőzhetett az infláció, azonban az nagy kérdés, hogy a Kínában tomboló koronavírus milyen hatással lesz az árakra.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

A feltételezések szerint az üzemanyag és repülőjegy árakra csökkentő hatással lesz, de azt nem tudni, hogy az élelmiszerláncok mekkora mértékben fogják a várható nehézségeiket a fogyasztókon leverni az árak átszerkesztésével.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Mi az a furcsa kékes-lilás folt Orbán Viktor tenyerén?
Mi az a furcsa kékes-lilás folt Orbán Viktor tenyerén?

Mi az a furcsa kékes-lilás folt Orbán Viktor tenyerén? JOÓB SÁNDOR (Index) - Az Orbán Viktor évértékelőjén készült képeinken furcsa,...

Nem hajt gyorsan! Nem ittas! Egyszerűen csak FÁRADT!
Nem hajt gyorsan! Nem ittas! Egyszerűen csak FÁRADT!

Nem hajt gyorsan! Nem ittas! Egyszerűen csak FÁRADT! Te mit tennél a helyében? Videó lejjebb! Kattints, és iratkozz fel a...

Close