Kormányszóvivő: hiába a jó idő, a budapestiek nem utazhatnak vidékre..És a vidékiek Budapestre?

Kormányszóvivő: hiába a jó idő, a budapestiek nem utazhatnak vidékre..És a vidékiek Budapestre?

Kormányszóvivő: hiába a jó idő, a budapestiek nem utazhatnak vidékre..És a vidékiek Budapestre?

Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán tartotta meg a Kormányinfó Plusz szombati tájékoztatóját, ahol lényeges kérdésekre is válaszolt.

Fontos, hogy az idősekre továbbra is fokozottan kell vigyázni, Budapesten és Pest megyében pedig a koronavírus-fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt maradnak a korlátozások – kezdte mondanivalóját.

loading...

Így például ott továbbra sem használhatók a vendéglátó egységek kerthelységei, teraszai, és továbbra is csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitva tartással, a többi bolt 15 órakor bezár.

Ugyanakkor vidéken hétfőtől a bevásárlóközpontok már rendes nyitva tartással működhetnek – közölte a kormányszóvivő.

A Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat.

A kormányszóvivő több olyan kérdésre is válaszolt, mely a lakosság körében rendszeresen felmerül – Kormányszóvivő: a budapestiek nem utazhatnak vidékre, kiváltképp nem aludhatnak ott.

loading...

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookon közzétett videóban igyekezett elmagyarázni, hogy mit jelentenek a hétfőtől érvényes új szabályok, vagyis hogy vidéken megszűnik, Budapesten és Pest megyében viszont fennmarad a kijárási korlátozás. (videó az oldal alján)

A legtöbbeket érdeklő kérdés most az lehet, hogy a fővárosiak lemehetnek-e például a vidéki, mondjuk, balatoni telkükre vagy rokonaikhoz. A kormányszóvivő erre úgy válaszolt: továbbra is alapos indok kell a lakóhely elhagyásához.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy budapesti és Pest megyei lakos esetében nem fér bele, hogy elutazzon vidékre, és ott folytasson szabadidős sétát, kiváltképpen nem aludhat ott

– magyarázta Szentkirályi, hozzátéve, strandolni sem mehetnek vidékre a budapestiek, a sétáláshoz pedig lehetőleg közeli és nem túl népszerű célpontot kell választaniuk, és továbbra is csak azokkal mehetnek, akikkel egy háztartásban élnek.

Vidékiként sem tanácsos Budapestre vagy Pest megyébe jönni – tette hozzá.

Megkérdezték tőle azt is, hogy az anyák napi virág átadható-e személyesen a nagymamának. Erre azt válaszolta, hogy ezen a hétvégén még mindenhol életben vannak a kijárási korlátozások, és mivel a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, érdemes „alternatív módot” találni a szülők, nagyszülők felköszöntésére. Hogy akkor a kormány miért rendelte el, hogy a virágboltok mindenhol korlátozás nélkül nyitva tarthatnak akár délután 3 óra után is az országban ezen a hétvégén, az nem derült ki.

loading…


Szentkirályi azt is megerősítette, hogy az élelmiszerüzleteket, drogériákat hétfőtől is csak 9 és 12 óra között kereshetik fel az idősek szerte az országban, ami azt is jelenti, hogy egy házaspár tagjai nem vásárolhatnak együtt, ha egyikük elmúlt 65 éves, a másikuk pedig nem.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevelekre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Ezen a szabályon az önkormányzatok sem változtathatnak.

Hangsúlyozta azt is, hogy augusztus 15-éig 500 főnél kisebb rendezvények sem tarthatók, ez alól az esküvő és a temetés ugyan kivétel, de a lagzi már nem tartható meg. Nem nyithatnak ki a vidéki mozik, szórakozóhelyek, múzeumok sem, míg a játszóterekről az önkormányzatok dönthetnek.

Végezetül elmondta, aki családlátogatási céllal tér haza Magyarországra, arra továbbra is kéthetes karantén vár, ettől csak azoknál tekintenek el, akik egy magyarországi üzembe érkeznek dolgozni külföldről. Forrás.

Mit is jelentenek a kijárási korlátozásokról hozott új rendelkezések?

Az új rendelkezések értelmében mennyiben változik az élet hétfőtől? Ahol nincs kijárási korlátozás, ott esküvőt is lehet tartani? Leutazhatunk Budapestről a Balatonra? Az önkormányzatok helyben változtathatnak például az időseknek kijelölt vásárlási idősávon, vagy az egész országban egységes lesz? Vihetek virágot édesanyámnak anyák napja alkalmából? Ezekre és hasonló hétköznapi kérdésekre adok válaszokat a mai Kormányinfó Pluszban.

Közzétette: Szentkirályi Alexandra – 2020. május 2., szombat

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
28,6 millió fontot gyűjtött össze egy 99 éves brit veterán, járókeretes sétálással.
28,6 millió fontot gyűjtött össze egy 99 éves brit veterán, járókeretes sétálással.

28,6 millió fontot gyűjtött össze egy 99 éves brit veterán, járókeretes sétálással. Tom Moore bebizonyította, hogy az emberek bármire képesek,...

Svédország karantén nélkül is megbirkózik a koronavírussal
Svédország karantén nélkül is megbirkózik a koronavírussal

Svédország karantén nélkül is megbirkózik a koronavírussal A svédek bíznak a kormányban, az intézményeikben, és polgártársaik felelősségteljes magatartásában is. Úgy...

Close