KÉT LAKHATÓ BOLYGÓT IS TALÁLTAK

KÉT LAKHATÓ BOLYGÓT IS TALÁLTAK

KÉT LAKHATÓ BOLYGÓT IS TALÁLTAK

loading...

Egy kedden közzétett kutatás szerint nem messze tőlünk két olyan bolygót találtak, amik eleget tesznek lényegében minden élethez szükséges feltételnek.

Viszonylag közel vannak a Földhöz.

A kozmikus mértékkel nézve viszonylag közelinek számító, mindössze 12 fényévre található Teegarden csillag körül találták meg a bolygókat az Astronomy & Astrophysics szaklapban publikált tanulmány szerint, amely az egyik legkisebb ismert csillag.

A Teegarden tízszer könnyebb a Napnál, és mindössze 2700 fokos – valószínűleg ez az oka annak, hogy hiába van ennyire közel a Földhöz, csak 2003-ban fedezték fel.

loading...

A csillag legalább nyolcmilliárd éves, ami azt jelenti, hogy közel kétszer annyi idős, mint a Nap. Ez alapján a körülötte keringő bolygók is hasonlóan öregek lehetnek, ami azért fontos, mert pont akkora távolságra van a csillagtól, hogy elméletben lehet rajtuk folyékony víz.

A két, most felfedezett bolygó tömege is csak kicsivel nagyobb mint a Földé, és mivel a csillagnak nincsenek intenzív napkitörései, vagy egyéb hasonló tevékenysége, így a bolygók korából adódóan bőven lehetett idő arra is, hogy kifejlődjön rajtuk az élet.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevelekre: https://netceleb.eu/hirlevel/


Sokan álmodoznak arról, hogy a Föld körül keringenek egy űrhajóban, esetleg eljutnának a Holdra, vagy netán még távolabb. Ám valójában ez nem is annyira élvezetes dolog. Egy hosszabb űrutazás komoly egészségügyi problémákat okozhat. Mutatjuk, melyek ezek!

Vannak kérdéses pontok

A kutatók szerint ezek miatt tűnik eléggé valószínűnek, hogy lakhatóak a bolygók, de még van néhány kérdőjel is a történetben. Az egyik probléma az, hogy nem ismert, hogy a Teegarden csillag pontosan mennyi idő alatt fordul meg a tengelye körül, és ezt a fajta mozgást össze lehet téveszteni az egyik állítólagos bolygó keringésével. A másik gond az, hogy a bolygók lehet, hogy gyorsabban keringenek a mértnél, de ez az eset legalább biztosan azt feltételezi, hogy a rendszerben két bolygó található.

A kutatók jelenleg összesen 342 kis csillagot vizsgálnak a spanyolországi Calar Alto Csillagvizsgálóban található CARMENES nevű műszerrel szintén azzal a céllal, hogy potenciálisan lakható bolygót találjanak.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...