Jogerősen pert nyert egy devizahiteles a bank ellen – a bankok máris elkezdtek egyezkedni a károsultakkal – több tízezer eljárás indulhat

Jogerősen pert nyert egy devizahiteles a bank ellen – a bankok máris elkezdtek egyezkedni a károsultakkal – több tízezer eljárás indulhat

Jogerősen pert nyert egy devizahiteles a bank ellen – a bankok máris elkezdtek egyezkedni a károsultakkal – több tízezer eljárás indulhat

Jogerősen érvénytelenné nyilvánított egy devizahitel-szerződést a Fővárosi Ítélőtábla, mert a pénzintézet nem adott megfelelő tájékoztatást az adósnak arról, hogy az árfolyamváltozás jelentősen növelheti a tartozását és a törlesztőrészletek összegét – értesült a 24.hu.

Az ítélet a devizahitelesek számára azért kulcsfontosságú, mert az adós éppen a legnagyobb terhet jelentő árfolyamváltozás okozta költségektől vagy azok legnagyobb részétől szabadul meg.

loading...

Meghatározó körülmény, hogy az euróalapú jelzáloghitel-szerződésről a Fővárosi Ítélőtábla a Kúria devizahiteles pereket vizsgáló Konzultációs Testülete által április 10-én és június 20-án tett ajánlások alapján hozott ítéletet.

A bíróság ezek alapján előbb érvénytelenné nyilvánította a szerződést, ugyanis a kölcsönt nyújtó pénzintézet nem adott megfelelő tájékoztatást, mert a szerződésből az adós számára nem derült ki, hogy

– az árfolyamváltozás lehetősége valós, az a hitel futamideje alatt is bekövetkezhet.

A bíróság ezután a június 20-i kúriai ajánlás alapján pedig arról is határozott, hogy mi legyen az eljárás további menete.

loading...

Az adós képviseletét ellátó Bihari Krisztina ügyvéd lapunknak elmondta, hogy az eljárás a Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik, ezt a bíróságot utasította az ítélőtábla arra, hogy ügyfele érdekeit szem előtt tartva határozza meg a felek közötti elszámolás menetét.

Mint mondta, ez alapján a pénzintézetnek a Kúria által előírt kétféle módon is ki kell számolnia az adós fennmaradó tartozását. Ha ez alapján egyáltalán van még tartozása az ügyfelének – tette hozzá.

Az ítélet rámutat, hogy a két megoldás közül a kedvezőbbet kell az adósok számára biztosítani.

A Kúria az elszámolás tekintetében két lehetőséget vázolt fel:

Az egyik megoldás szerint az adós teljes mértékben mentesül az árfolyamkockázat alól, aminek következménye a devizában való nyilvántartás megszűnése.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a kölcsön összegét a ténylegesen az adós rendelkezésére bocsátott forintösszegben kell meghatározni, kamatként pedig a forintra vonatkozó pénzpiaci kamat szerződéskötéskori értékének kamatfelárral növelt mértékét kell figyelembe venni.

A másik lehetséges mód, hogy a szerződést a bíróság úgy nyilvánítja érvényessé, hogy a deviza/forint átváltási árfolyamot maximálja. Az adóst ez esetben az árfolyamváltozás 20 százaléka terheli az Európai Unió irányelve alapján, 80 százalékot pedig a bank kénytelen viselni. Forrás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...