JOBB, HA MINDEN SZEMÉLYES ADATOT LEVESZÜNK A FACEBOOKRÓL

JOBB, HA MINDEN SZEMÉLYES ADATOT LEVESZÜNK A FACEBOOKRÓL

JOBB, HA MINDEN SZEMÉLYES ADATOT LEVESZÜNK A FACEBOOKRÓL.

loading...

Sokan nem törődnek vele, hogy milyen adatokat osztanak meg magukról a Facebookon, és boldogan kiírják, hogy most egy hónapig Hawaiin lesznek.

Aztán mikor hazajönnek, és látják, hogy ki van pakolva a ház, nem nagyon értik, hogyan történhetett.

Ugyan ez a forgatókönyv kissé paranoidnak tűnhet, megvan rá az esély.

Biztonsági szakemberek szerint célszerű eltakarítani a mindenki által látható születésnapot a közösségi oldalról, mert már a nevünk, és ez az egyetlen, hozzá kapcsolható adat is elég ahhoz, hogy illetéktelen kezekbe kerülve rossz célokat szolgálhasson – sokan használják például a jelszavukban is a születési dátumukat, vagy adják meg azt óvatlanul PIN-kódként.

loading...

Így könnyebben eshet meg, hogy a kiberbűnözők ellopják a személyazonosságunkat, ez pedig olyan kellemetlenségekkel járhat, mint például a bankszámlánk leürítése.

A Cifas egyik kutatása szerint akik hasonló jellegű információkat osztanak meg magukról, sokkal nagyobb kockázatnak teszik ki magukat, mint akik rejtegetik mások elől a lakcímüket, telefonszámukat, születésnapjukat.

A jelentés szerint a 2015-ben 57 százalékkal nőtt meg a személyazonosság-lopások száma, ami azt jelenti, hogy 148 000 ember vált áldozattá. Ám még ennél is fontosabb adat, hogy az esetek 86 százaléka az internetről szedett információkon alapult, köszönhetően annak, hogy nagyon sokan adnak meg személyes adatokat, bárki számára elérhetően.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevelekre: https://netceleb.eu/hirlevel/


Éppen ezért a Cifas mindenkinek azt javasolja, hogy inkább ne adjon meg címet, telefonszámot, születési dátumot olyan oldalakon, mint a Facebook, a Twitter, vagy a LinkedIn.

A Telegraph cikke szerint is a dörzsöltebb rosszakaróknak elég mindössze három kulcsfontosságú személyes információ rólunk, hogy hozzáférjenek fiókjainkhoz, bankkártyánkhoz, vagy a mobilunkhoz.

A név, születési dátum, cím kombinációval már sokfelé el tudnak indulni, főleg ha azt kiegészítik a közösségi média oldalakon fellelhető, hanyagul ott hagyott információkkal. Érdemes hát a legtöbb ilyen adat láthatóságát privátra állítani, vagy egyáltalán nem megadni.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
DEVIZAHITEL: ÜTIK EGYMÁST A BANKÁROK
DEVIZAHITEL: ÜTIK EGYMÁST A BANKÁROK

DEVIZAHITEL: ÜTIK EGYMÁST A BANKÁROK Csányi: Nagyobb volt az MNB felelőssége a devizahitelek elterjedésében, mint Király Júlia mondja. Király Júlia,...

12 ÉVES FIÚK IS RÉSZT VETTEK EGY 18 ÉVES LÁNY MEGERŐSZAKOLÁSÁBAN
12 ÉVES FIÚK IS RÉSZT VETTEK EGY 18 ÉVES LÁNY MEGERŐSZAKOLÁSÁBAN

12 ÉVES FIÚK IS RÉSZT VETTEK EGY 18 ÉVES LÁNY MEGERŐSZAKOLÁSÁBAN Öt fiú erőszakolt meg egy 18 éves lányt múlt...

Close