Jó hír! Az enyhe lezajlású COVID-19 gyakran csak gyomortünetekkel jelentkezik

Jó hír! Az enyhe lezajlású COVID-19 gyakran csak gyomortünetekkel jelentkezik

Jó hír! Az enyhe lezajlású COVID-19 gyakran csak gyomortünetekkel jelentkezik

Fordította: Váradi Judit Forrás: Robert Preidt

Mivel mindneki a légzőszervi tünetekre koncentrál, nem árt tudni, hogy a COVID-19 fertőzés hasi panaszokkal is járhat.

loading...

(HealthDay News) – Amikor a COVID 19-re gondolunk, olyan tünetek jutnak eszünkbe, mint a száraz köhögés és magas láz. Egy új kutatás Kínában azonban azt bizonyítja, hogy az esetek egy kis részében csak emésztőszervi panaszok jelentkeznek.

A kutatás megállapításai szerint a betegek mintegy negyedénél hasmenés és más emésztési zavarok voltak jellemzőek, és ezek a betegek csak később fordultak orvoshoz, mint azok, akiknél a légzőszervi tünetek mutatkoztak.

"Ha ezeket az enyhe tüneteket produkáló betegeket nem ismerjük fel időben, ők nincsenek tisztában azzal, hogy fertőzhetnek, így gyakran öntudatlanul terjeszthetik a betegséget", állítja a wuhani Union Hospital and Tongji Medical College kutatócsapata.

A kutatók végül arra jutottak, hogy vizsgálati adataik felhívják a figyelmet a COVID 19 fertőzöttek e fontos alcsoportjának jelenlétére és természetére, azonban további, szélesebb körű nemzetközi vizsgálatokra van szükség, hogy a feltételezést alátámasszák.

loading...

Ezzel egy amerikai szakértő is egyet ért. "Még csak ismerkedünk a koronavírusos tünetek változatos spektrumával", mondja Dr. Robert Glatter, a new yorki Lenox Hill Hospital, traumatológusa.

"Ez a vírus egy csavart labdát lőtt nekünk, most vesszük csak észre, hogy a koronavírus fertőzés mögött emésztőszervi panaszok is állhatnak, köhögés, láz, vagy nehéz légzés nélkül is. A jó hír az, hogy az emésztőszervi panaszokkal rendelkező betegek nagy részénél enyhe lefolyásra számíthatunk."

Az új vizsgálatban a kutató team 206, enyhe tüneteket mutató COVID 19 fertőzött beteg adatait követte nyomon. Közel egynegyedüknek (48) csak emésztőszervi, 69-nek emésztőszervi és légzőszervi, és 89-nek csak légzőszervi panaszai voltak.

Az emésztőszervi panaszokkal jelentkező betegek közül 67-nek hasmenése volt. Közülük minden ötödiknél a hasmenés az első tünete volt a betegségnek.

A hasmenés 1-14 napig tartott, átlagosan több mint öt napon át, naponta kb. négy széklettel. Ezeknek a betegeknek nem volt lázuk!

Az emésztőszervi tünetekkel a betegek csak később keresték fel az orvosi rendelőt, mint a légzőszervi tünetekkel (16 nap vs. 11 nap) állapította meg a vizsgálat.

Az új vizsgálat azt is megállapította, hogy az emésztőszervi tüneteket mutató betegek gyógyulása tovább tartott, székletükben több volt a koronavírus (73% vs. 14 %), és hosszabb ideig voltak betegek, mint a légzőszervi tünetekkel jelentkezők.

loading…


A vizsgálatot az American Journal of Gastroenterology tette közzé március 30-án. A kínai csapat hangsúlyozta, hogy rengeteg betegség terjed a közösségekben, ami emésztőszervi tüneteket válthat ki, és a legtöbb, hasmenéssel, hányással, hányingerrel vagy étvágytalansággal járó esetet nem a COVID 19 okozza.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Mindazonáltal, a klinikumban dolgozó szakembereknek be kell látniuk, hogy a váratlan, akut emésztési zavarok fellépése és a lehetséges COVID 19 fertőzöttel való kapcsolat esetében legalábbis mérlegelendő a koronavírus betegség fennállása.

Dr. Brennan Spiegel a lap társ-főszerkesztője. Életbevágónak nevezte a vizsgálatot, mivel a betegek/fertőzöttek 80 százalékának nincsen súlyos betegsége. Létfontosságú, hogy tudjuk, milyen módokon jelentkezhet a koronavírus, mivel szükségessé válhat, hogy az ilyen beteg karanténba helyezze önmagát. Forrás.

loading…Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Az emberek fuldokolnak, levegőért kapkodnak a szobákban – egy magyar házaspár helyzetjelentése New Yorkból
Az emberek fuldokolnak, levegőért kapkodnak a szobákban – egy magyar házaspár helyzetjelentése New Yorkból

Az emberek fuldokolnak, levegőért kapkodnak a szobákban – egy magyar házaspár helyzetjelentése New Yorkból Egy fiatal, magyar házaspár a poklok...

Lekapcsoltak egy kézfertőtlenítőt hamisító bandát.
Lekapcsoltak egy kézfertőtlenítőt hamisító bandát.

Lekapcsoltak egy kézfertőtlenítőt hamisító bandát. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a BRFK munkatársai fertőtlenítőt hamisító bandát füleltek le...

Close