ÍGY VONUL ÁT ORSZÁGUNKON AZ AMERIKAI HADERŐ

Masszív amerikai haderő vonult át az országon – Videóra vették
A főként Stryker típusú lövészszállító harcjármű-család tagjaiból álló konvoj Várpalota felé.

Így vonult végig a durván húsz harcjárműből álló amerikai konvoj Magyarországon. Még tankolni is megálltak, de nem a benzinkúton. Lett volna riadalom.

A videót október 23-án töltötte fel az amerikai hadsereg egyik szervezete, az AiirSource.

loading…Az amerikai 2. lövészezred, főként Stryker típusú lövészszállító harcjármű-család tagjaiból álló konvoja Romániába tartott, miután végeztek a Magyar Honvédséggel közös hadgyakorlattal. A  8×8-as, gumikerekes páncélosok névadója két, posztumusz kongresszusi becsületrendet kapott amerikai katona: Stuart S. Stryker őrvezető, aki a második világháborúban esett el, és Robert F. Stryker , aki a vietnami háborúban vesztette életét.

Tudjuk: mindig van jó ok és magyarázat arra, hogy hazánk földjét idegen "katonai csizmák" tapossák. Ez is egy ilyen "remek" alkalom volt!

loading…loading…


Az Amerikai Hadsereg már a járműcsalád kifejlesztésekor tisztázta – a kétezres évek elején -, hogy nem fog velük kiváltani egyetlen más, szolgálatban álló harcjárművet sem. Egy új koncepciókon alapuló, nagy mozgékonyságú gyalogsági harccsoportot kívántak létrehozni, melyet Stryker dandár-harccsoportnak neveztek el. Végül összesen hat ilyen harccsoportot hoztak létre.

A Strykerek felépítmény nélkül durván 17 tonnát nyomnak, hajtásukról 350 lóerős, Caterpillar C7 folyadékhűtéses dízelmotor gondoskodik, gyártási költségük pedig 3,8 millió dollárt emészt fel (1 milliárd forint).

loading…


Szólj hozzá

Hozzászólás