HATALMASAT NŐTT AZ ÉLETFONTOSSÁGÚ K-VITAMIN ÁRA

HATALMASAT NŐTT AZ ÉLETFONTOSSÁGÚ K-VITAMIN ÁRA

HATALMASAT NŐTT AZ ÉLETFONTOSSÁGÚ K-VITAMIN ÁRA

loading...

A G7 információi szerint az elmúlt hetekben, miközben szerte az országban hiánycikké vált a kisgyermekek számára létfontosságú K-vitamin készítmény, néhány patikában folyamatosan kapni lehetett.

Csakhogy az eredeti 350 forint körüli ár helyett nagyjából 6000 forintért.
Az OGYÉI végül nagyobb szállítmányt szerzett be az anyatejjel táplált babáknál életveszélyes betegségeket megelőző vitaminból, így az ára 3000 forint körüli szintre mérséklődött.

Ez már csak 8-9-szerese a korábban megszokott árnak.

De hogyan állt elő ez a döbbenetes áremelkedés és a gyógyszerhiány? A G7 által megkérdezett szakértők szerint nem gyalázatos nyerészkedésről, hanem a gyógyszer-nagykereskedelem rendes üzletmenetéről, és a szinte automatikusan ingadozó árakról van szó.

loading...

Az ellátási lánc egyik szereplője sem szeret nagy raktárkészletet fenntartani, mert az költséges, és így gyakran adódnak átmeneti ellátási nehézségek.
A K-vitaminból nálunk csak a Konakion nevű készítmény érhető el, tehát nem lehet azt hiány esetén kiváltani vagy helyettesíteni semmivel.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevelekre: https://netceleb.eu/hirlevel/


Vagyis hiány esetén külföldről, más gyártóktól kell behozni. Viszont a gyógyszerek alapanyagait manapság már egyre inkább Kínából és Indiából hozzák be, és ezek minősége nem mindig megfelelő.

Amikor pedig kiderül, hogy rossz az alapanyag, abból értelemszerűen nem lehet gyógyszert előállítani, és máris hiány alakul ki.

Vajon mi indokolja a sokszoros áringadozást?

Ennek fő oka, hogy a külföldről behozott gyógyszerek esetén szinte mindig a nyugat-európai piacról szerzik be a készleteket. Márpedig a nyugati gyógyszerárszint magasan a magyar felett van, és így ez az árkülönbség jelentkezik a vásárlók számára is.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...