Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt

Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt

Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt

Miközben az emberiség a világűrt próbálja felfedezni és a Naprendszer bolygóinak kolonizációja felé halad előre, kiderült, hogy még mindig nagyon sok dolog van, amit meg kell ismernünk a saját bolygónkkal kapcsolatban.

loading...

Egy kutatócsoport Dr. Elena Bykova vezetésével a Bayreuthi Egyetemen Németországban felfedezett egy korábban ismeretlen réteget a Föld alsó köpenyében, amely becslések szerint nyolcszor-tízszer több oxigént tartalmaz, mint a bolygó légköre.

"Úgy becsüljük, hogy ez a forrás eddig annyi oxigént biztosított, ami egyenértékű a légkörben található oxigén tömegének nyolc-tízszeresével. Ez egy meglepetés. és nem egészen világos, hogy mi történik odalenn az oxigénnel," – mondta Dr. Bykova egy sajtóközleményben.

Egy speciális nagynyomású kamra segítségével a csapat különböző vas-oxid reakciókat tanulmányozott, amely gyakori összetevője az üledékes szikla képződményeknek a világ minden táján. Ennek eredményeként azt találták, hogy a magnetit és hematit bomlása megfelelő feltételek mellett a Föld alsó köpenyének közepében (1500-1670 kilométerre a felszín alatt) nagy mennyiségű oxigénben gazdag folyadék kibocsátásával jár.

Így jutottak arra a következtetésre, hogy egy ismeretlen réteg folyékony oxigén lehet bolygónk belsejében.

loading...

A kutatócsoport szerint egész folyékony oxigén folyamok lehetnek a Föld felszíne alatt. Ez az oxigén akár reakcióba is léphet a környező anyagokkal, vagy a köpeny átmeneti zónájába, vagy felső rétegébe is emelkedhet. Továbbá figyelembe véve az oxigénforrás hatalmas méretét, lehetséges, hogy hatással van a geokémiai folyamatokra, és bolygónk éghajlatára is.

Ebben a pillanatban nem tudunk semmit ezekről a folyamatokról, illetve a Föld köpenyébe zárt oxigén pontos eredetéről, ezért Dr. Bykova csapatának felfedezése további kutatásokat igényel.

Dr. Maxim Bykov, a tanulmány társszerzője kifejtette: "Egyelőre csak azt lehet mondani, hogy van egy hatalmas oxigénforrás a köpenyben, amely jelentősen befolyásolhatja a geokémiai folyamatokat, megváltoztatva az oxidációs állapotokat, illetve mobilizálja a nyomelemeket. Ez a modellezésnek egy új, nagy területét nyitja meg."

Valójában nem ez az első tanulmány, amely meglepő következtetésekre jutott bolygónk belsejével kapcsolatban. Amerikai kutatók egy 2014-es tanulmánya szerint egy hatalmas föld alatti "óceán" található a felszín alatt.

Különös módon azt találták, hogy a Föld köpeny rétege hatalmas víztartalékokat tartalmaz, amely a becslések szerint háromszor nagyobb, mint a világ óceánjainak teljes mennyisége.

A megállapítások egy alternatív elméletre mutatnak rá, amely azt sugallja, hogy az óceánok a korai Föld mélyéből emelkedtek ki, a tektonikus lemezek folyamatos körforgása miatt.

A két tanulmány arra emlékeztet bennünket, hogy talán nem tudunk mindent a bolygónkról, és hogy még rengeteg olyan titok és rejtély van, melyeket még nem tártunk fel.

A tanulmány eredményeit a Nature Communications című folyóiratban tették közzé. Forrás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...