HATALMAS BUKTA A BANKOKNAK A TISZTESSÉGTELENSÉGÜK MIATT

"Aki másnak vermet ás…" A bankok tisztességtelensége ismerős lehet a Magyaroknak is!

loading…


Akár négymilliárd eurót is visszafizettethetnek a spanyol bankokkal egy friss bírósági ítélet után. A bankok árfolyama zuhanni kezdett a hír hallatára.

Négymilliárd eurót fizethetnek vissza a spanyol bankok a jelzáloghiteles ügyfeleiknek a tisztességtelenül beszedett kamatok után. Az Európai Unió Bírósága ma hozott döntést az évek óta húzódó ügyben.

A spanyol legfelsőbb bírósága még 2013-ban minősítette tisztességtelennek a változó kamatozású jelzálogkölcsön-szerződésekbe foglalt küszöbkikötéseket. Ezek lehetővé tették, hogy a bankok ne csökkentsék a kamatokat egy bizonyos meghatározott szint alá akkor sem, ha a piaci kamatok még annál is alacsonyabbra süllyednek. A legfelsőbb bíróság azonban úgy döntött, hogy az ítéletnek nincs visszamenőleges hatálya, az csak a jövőre nézve érvényes.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netceleb.eu/hirlevel/

Az Európai Unió Bírósága szerint viszont nem lehet ilyen esetben csak a jövőben érvényes döntést hozni. Szerintük az uniós joggal ellentétes az, ha a tisztességtelen kikötés semmisségéből eredő visszafizetési kötelezettség csak azokra az összegekre korlátozódik, amelyeket a határozat kihirdetését követően fizettettek meg. Egy ilyen korlátozás a fogyasztók számára tökéletlen és elégtelen védelmet jelent – mondta ki a luxembourgi székhelyű bíróság.

A döntés csapást jelent a spanyol bankokra, amelyeknek több mint négymilliárd eurója bánhatja az ügyet.

Az ítélet kihirdetése után, kora délután az érintett bankok közül a Banco Popular árfolyama közel 7 százalékkal esett, a Banco de Sabadell és a Caixabank pedig több mint 3 százalékot veszített értékéből a madridi tőzsdén, amelynek irányadó indexe 0,94 százalékos mínuszban állt.

loading…


Szólj hozzá

Hozzászólás