HAMAROSAN ELŐJEGYZÉS KELL AZ ORVOSHOZ IS?

HAMAROSAN ELŐJEGYZÉS KELL AZ ORVOSHOZ IS?
Email

HAMAROSAN ELŐJEGYZÉS KELL AZ ORVOSHOZ IS?

Email

Csak előjegyzéssel lehet majd orvoshoz menni?

loading…


A szociális szektorba sorolható ellátásokat leválasztaná, és fokozatosan hatékonyabbá tenné az egészségügyet a nemzetgazdasági tárca – mondta el az államháztartásért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. Mint kiderült: az egészségügyi államtitkárság a járóbeteg-ellátásban egyfajta kötelező előjegyzés bevezetését tervezi.

Csökkenő várólistákról, a dolgozók bérrendezéséről (nem hagyják „összecsúszni" az ágazati bértáblákat a megemelt minimálbér miatt) és az egészségügybe zúduló milliárdokról beszélt az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán a Nézőpont Intézet által szervezett, Gyógyuló egészségügy címmel rendezett konferencián. Az MTI tudósítása szerint elmondta, hogy ebben az évben a tervezetthez képest 150 milliárd forinttal több jutott az ágazatnak, ami a GDP 0,5 százaléka.

Azt elismerte viszont, hogy kevés a szakdolgozó az ágazatban, és a képzésben részesülők száma is kevesebb, mint az OECD-átlag. Az államtitkár ehhez kapcsolódva megemlítette azt a 4,4 milliárd forintos forrást, amelyet ápolói ösztöndíjprogramként szán a kormány az emberi erőforrások fejlesztési operatív program forrásából.

loading...

Az orvosi terhek szerinte azzal csökkenthetők, ha több kompetenciát adnak a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápolóknak. Előadásában elhangzott az is, hogy az államtitkárság azt tervezi, hogy a járóbeteg-ellátásban egyfajta kötelező előjegyzést vezet be.

Újratermelődnek a kórházi tartozások

loading…


Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára is hangsúlyozta, hogy az egészségügy területére a gazdasági növekedést meghaladó mértékben szán forrásokat a költségvetés. Az ágazati bérmegállapodás kapcsán kijelentette: az egészségügyi szakdolgozók bére 2010-hez képest megduplázódik, az alapellátás pedig 54,6 milliárd forintos bővülést könyvelhet el.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netceleb.eu/hirlevel/

A konferencián természetesen szó esett a kórházi tartozásokról is. Banai Péter Benő úgy véli, az eladósodás újra fog termelődni, ha nem foglalkoznak kialakulásának okaival. A megoldás a finanszírozás belső aránytalanságainak fokozatos felszámolása, az alapellátás megerősítése, az ellátórendszer hatékonyságának növelése lehet. Megemlítette még, hogy célszerű lehet a szociális szektorba sorolható ellátásokat leválasztani. 

A Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, Velkey György viszont a kórházi adósság újratermelődését rendszerhibának, nem pedig az egyes kórházak rossz menedzsmentpolitikája következményének tartja. A főigazgató beszélt arról is, hogy a magyar kórházi struktúra nem jó, és „az erős lokális politikai érdekek miatt nincs mozgástér”.    

Szerző: Az Én Pénzem 

loading…


Email

Szólj hozzá

Hozzászólás

Read previous post:
TRUMP MÉGSEM LESZ AZ USA ELNÖKE?
TRUMP MÉGSEM LESZ AZ USA ELNÖKE?

TRUMP MÉGSEM LESZ AZ USA ELNÖKE? Tudjuk, hogy sokan nem akarják, hogy Trump legyen az Egyesült Államok új elnöke. És...

FRISS:NEM CSAK NYUGDÍJASOK KAPNAK ERZSÉBET UTALVÁNYT!
FRISS:NEM CSAK NYUGDÍJASOK KAPNAK ERZSÉBET UTALVÁNYT!

FRISS:NEM CSAK NYUGDÍJASOK KAPNAK ERZSÉBET UTALVÁNYT! Kiderült: nem csak a nyugdíjasok kapják az ajándék Erzsébet utalványt - itt a lista,...

Close