FIGYELMEZTETÉST ADOTT KI A RENDŐRSÉG-MINDEN SZÜLŐT ÉRINT AZ ÜGY!

FIGYELMEZTETÉST ADOTT KI A RENDŐRSÉG-MINDEN SZÜLŐT ÉRINT AZ ÜGY!
Email

FIGYELMEZTETÉST ADOTT KI A RENDŐRSÉG-MINDEN SZÜLŐT ÉRINT AZ ÜGY!

Email

Az elmúlt hónapokban több tinédzsert is öngyilkosságra bíztatott az interneten a Kék Bálna nevű csoport. A rendőrséghez eddig nem érkezett hivatalos bejelentés a tevékenységükről, de tájékoztatót adtak ki a szülőknek, hogyan védekezhetnek a káros online tevékenykedőkkel szemben.

loading…


Az év elején Oroszországból indult az kizsákmányoló kezdeményezés, hogy fiatal, szerelemben vagy iskolai eredményeikben, testi fogyatékossággal, szépséghibákkal rendelkező fiatalokat játéknak álcázott kihívások elé állítják őket. Nem egyszer, a csőbe húzott gyerekeket öngyilkosságba kergették, máskor "csak" azt követelték tőlük, hogy borotvával egy bálnát vágjanak a karjukba. Mindezt általában zsarolással érték el, a kihívások alatt kompromittáló anyagokat csaltak ki magukról, társaikról. A csoport egyelőre Magyarországon szervezetten még nem jelent meg.

Az online világban, az interneten számos veszéllyel találkozhatunk, bűncselekmények, szabálysértések áldozataivá válhatunk, de mi is árthatunk másoknak. Rendkívül fontos a tudatos internet-használat, mind a fiatal, mind pedig a felnőtt korosztály tekintetében. A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, ezért a felnőtt társadalom irányukba felelősséggel tartozik – áll a Police.hu-ra feltöltött közleményben.

loading...

A rendőrség ezért irányelveket fogalmazott meg a szülőknek, amelyekkel biztonságban tudhatják a gyermekeiket. A legfontosabb javaslatuk, hogy a felhasználók töltsenek le szűrő- és biztonságos böngészést lehetővé tevő programokat: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt.

A fotó illusztráció.

loading…


Azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy határozzák meg, a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg, mennyi időt tölthetnek a neten. Emellett javasolják, hogy a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról. Például ne kerüljön fel sem lakcím, telefonszám ezekre a felületekre, valamint ne adja meg senki vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetének adatait.

loading...

A szülőkhöz címzik, hogy beszélgessenek a gyermekeikkel, töltsenek időt, alakítsanak ki olyan bizalmas kapcsolatot, hogy a gyerekek virtuális életébe is beavassák őket. Célszerű megkérni a gyermekeket, hogy időnként mutassák meg a profiloldalaikat. A szülők vegyenek részt a virtuális életben is.

Figyelmeztetnek, hogy az interneten is élnek a személyiségi jogok. Senki se töltsön fel magáról vagy barátairól, ismerőseiről olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket.

Emellett a rendőrség az iskolai programjaiban folyamatosan foglalkozik a biztonságos internetezés kérdéskörével. Előadásaikban kiemelten foglalkoznak az online veszélyekre való felhívással, a gondok és problémák interaktív megbeszélésével.

Ha további információra van szükségük, forduljanak bizalommal a rendőrség bűnmegelőzési egységeihez.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

A napokban különböző forrásokból olyan hírek jelentek meg, amelyek egy, az interneten szerveződő, öngyilkosságra felhívó, abban segédkező jogellenes tevékenységre hívták fel a figyelmet.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netceleb.eu/hirlevel/

A rendőrségre – az elmúlt hónapokban – nem érkezett bejelentés az ún. „Kék Bálna” csoport tevékenységével, illetve annak a magyarországi fiatalokra gyakorolt végzetes hatásával kapcsolatosan.  
Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy az online világban, az interneten számos veszéllyel találkozhatunk, bűncselekmények, szabálysértések áldozataivá válhatunk, de mi is árthatunk másoknak.

loading…


Rendkívül fontos a tudatos internet-használat, mind a fiatal, mind pedig a felnőtt korosztály tekintetében. A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, ezért a felnőtt társadalom irányukba felelősséggel tartozik.
Fontos, hogy a betartsuk és betartassuk a biztonságos netezés szabályait. Ebből néhány:
számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságos böngészést tesz lehetővé: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt;
a szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg, vagy mennyi időt tölthetnek a neten;
a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait;
ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket; a személyiségi jogok a neten is élnek.

Beszélgessünk a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról (ahogy a mesékről is). Célszerű megkérni a gyermekünket arra, hogy időnként mutassa meg a profiloldalát. A szülők vegyenek részt a gyermek virtuális éltében is. Mindezt akkor lehet megvalósítani, ha a szülő és a gyermek között kialakul egy kölcsönös bizalom. Ehhez az szükséges, hogy nap, mint nap szakítsanak időt gyermekükre, bizalmas beszélgetésre, közös időtöltésre függetlenül attól, hogy a gyermek apróbb, vagy már lázadó tizenéves.

loading…


A rendőrség iskolai programjainak része a biztonságos internetezésre, az online veszélyekre való felhívás, a gondok és problémák interaktív megbeszélése. A biztonságos internethasználattal kapcsolatban készült tájékoztató a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/februar-7-a-biztonsagos-internet-napja oldalon érhető el.
Ha további információra van szükségük, forduljanak bizalommal a rendőrség bűnmegelőzési egységeihez.
A tudatos internethasználattal és a segítség számtalan lehetőségével találkozhatunk még többek között az alábbi oldalakon:
a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu) honlapon, ahol chatelve is értekezhetnek, de a 06-1-116-111-es telefonszámon is elérhetőek.
a biztonságos internetezéssel kapcsolatban hasznos információk találhatók az alábbi honlapokon:   http://saferinternet.hu/ http://www.biztonsagosbongeszes.org/
káros tartalmakról a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a http://internethotline.hu oldalon várja a bejelentéseket. 

Email

loading…


Email

Szólj hozzá

Hozzászólás

loading...
Read previous post:
EZ NEM ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLET! EZ A VALÓSÁG! ÉBREDJ FEL!
EZ NEM ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLET! EZ A VALÓSÁG! ÉBREDJ FEL!

EZ NEM ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLET! EZ A VALÓSÁG! ÉBREDJ FEL! Az új világrend a gyerekedet is elviszi-ha nem figyelsz! Szülő vagy?...

HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉSSEL VÁDOLJA A VOLT BÍRÓ, A BÍRÓI HIVATAL ELNÖKÉT.
HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉSSEL VÁDOLJA A VOLT BÍRÓ, A BÍRÓI HIVATAL ELNÖKÉT.

HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉSSEL VÁDOLJA A VOLT BÍRÓ, A BÍRÓI HIVATAL ELNÖKÉT. Handó Tünde, mint Alaptörvény avagy bírák rövid pórázon. Ez...

Close