Figyelem! Újabb koronavírussal kapcsolatos csalás terjed! Most egy minisztert próbálnak hiteltelenné tenni!

Figyelem! Újabb koronavírussal kapcsolatos csalás terjed! Most egy minisztert próbálnak hiteltelenné tenni!

Figyelem! Újabb koronavírussal kapcsolatos csalás terjed! Most egy minisztert próbálnak hiteltelenné tenni!

Azt már megszokhattuk, hogy hazánkban rengeteg csaló próbálja kihasználni az emberek félelmét, de a mostani csalás túlmegy minden határon.

Most odáig vetemedett a csaló, hogy Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter rendeletét hamísította meg, kezdte terjeszteni a neten, és ezzel félelmet keltett sok emberben.

loading...

Alább bemutatjuk az a levelet, melyet szerkesztőségünkhöz több olvasó is eljuttatott, majd azt is bemutatjuk, hogy miből lehet megállapítani azt, hogy ez a „rendelet” csak egy silány hamisítvány: (Az oldal alján megtalálod az eredeti miniszteri utasítást!!!)

A csaló a csalást úgy követte el, hogy a fent olvasható levél felső három sorát, illetve a „rendelet” utolsó sorát, az aláírást, dátumot és a pecsétet meghagyta, és a piros sávval jelölt területről (valósszínű hogy egy Photosop nevű programmal) kitörölte az eredeti szöveget.

Majd az általa írt hamis szöveget az üres helyre illesztette. Ez világosan kimutatható, ha a két szövegből vett hexadecimális színkódot összehasonlítjuk:

Eredeti szövegből vett minta:

loading...

Hamisított szövegből vett minta:

Természetesen még számos más sajátosságból is megállapítható, hogy a levél csak egy silány hamisítvány, de azokkal most nem foglalkozunk. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen, neten és a közösségi médiákban keringő „eredetinek tűnő” dokumentumokat mindig fenntartásokkal kezeljük, mert hatalmas károkat okozhatnak a csalók, hamisítók!

A Szeged Ma így számolt be az esetről: Durva kamu levél terjed Kásler miniszter nevében. A „halottvizsgálatokat végző orvosoknak” címzett hamis levél írója azt látszatot kívánja kelteni, mintha a miniszter utasítására el kellene titkolni a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak számát. Pedig nagyon nem erről van szó.

A kormány és az egészségügyért felelős miniszter a fertőzés megjelenésének első pillanatától kezdve elkötelezett volt abban, hogy mindig gyors és valósághű tájékoztatást nyújtson a lakosságnak. Többek között ezt szolgálja a kormány hivatalos tájékoztató oldala, a koronavirus.gov.hu, valamint a naponkénti sajtótájékoztató is.

A hamis levél terjesztője a legundorítóbb módon próbál pánikot kelteni, ami már büntetőjogi kategória, és a hatóságok a legszigorúbban fognak fellépni ellene – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közleményben.

A mostani kamu levél eredetileg a Magyar Patológusok Társaságának honlapján jelent meg. A Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter által aláírt levél a következő utasítást tartalmazza az ismerten COVID-19 fertőzésben szenvedő elhunytaknál a halál okának megállapításához – ismertette akkor például az Index is.

Az eredeti levél egyébként így néz ki:

loading…


A szakember szerint teljesen normális eljárás, hogy ilyen esetben elsődleges haláloknak a korábban meglévő alapbetegséget tüntetik fel, és a COVID-19-et csak kísérő betegségként szerepeltetik. “Ez abszolút segít a helyzet tisztázásában, és nem alkalmas statisztikák meghamisítására”

–  mondta Wéber András. Forrás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...