Extrém esetben agykárosodást is okozhat a koronavírus

Extrém esetben agykárosodást is okozhat a koronavírus

Extrém esetben agykárosodást is okozhat a koronavírus.

Extrém esetben agykárosodást is okozhat a koronavírus

loading...

Súlyos esetekben agykárosodáshoz vezethet a koronavírus-fertőzés brit kutatók szerint.

Folyamatosan vizsgálják a kutatók az új koronavírus (SARS-CoV-2) szervezetre gyakorolt hatását. Most az Egyesült Királyságban, súlyos állapotú fertőzötteken végzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy a kórokozó által kiváltott COVID-19 betegség

egyes esetekben agykárosodáshoz vezethet.

A témában készült előzetes publikációt a Lancet Psychiatry tudományos lapban közölték, az eredményről a Reuters is hírt adott.

loading...

A tudósok összesen 125 brit beteget vizsgáltak. Leggyakrabban agyi komplikációként sztrókot figyeltek meg, ami 77 pácienst érintett. 39 embernél zavartság, illetve viselkedésbeli változások is jelentkeztek. Kilenc beteg esetében encephalopathiat diagnosztizáltak (ez az agy azon állapotára utal, amikor az agy normális működése átmenetileg vagy idülten károsodik), hétnél pedig encephalitist, vagyis agyvelőgyulladást.

A vizsgálatok áprilisban zajlottak, amikor a koronavírus-járvány éppen a csúcsán volt a szigetországban.

A kutatók szerint a sztrók jeleit produkáló betegek többsége 60 évnél idősebb volt, a szélütést pedig sokuknál agyi vérrög váltotta ki.

A Reuters idézte a liverpooli egyetem tudósát, a vizsgálat társvezetőjét, Benedict Michaelt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatás során a kimondottan súlyos esetű fertőzöttekre összpontosítottak. A kutatók szerint a vizsgálat így sem nevezhető teljes értékűnek: még több adatra van szükség.

Ez volt az első olyan kutatómunka, amelyben a COVID-19 betegség neurológiai szövődményeit igyekeztek feltárni.

Már a korábbi, világjárványt nem okozó, de veszélyes koronavírusokról is kimutatták, hogy képesek idegrendszeri fertőzést okozni. Magyar tudósok szerint a mostani vírus is rendelkezhet ezzel a képességgel.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...