Emberek millióinak a hiteltartozását törli el az új kazah elnök

Emberek millióinak a hiteltartozását törli el az új kazah elnök

Emberek millióinak a hiteltartozását törli el az új kazah elnök

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök bejelentette: elengedik a bedőlt lakossági tartozásokat országában, amelyekkel a népesség mintegy egyhatoda tartozik. Véget vetnek a költséges állami bankmentő csomagoknak is.

loading…


Az Al Jazeera beszámolója szerint a hitel-elengedési program Tokajev első jelentős politikai bejelentése, mióta június 9-én egy alaposan megkoreografált vezetőváltás során átvette a hatalmat Nurszultán Nazarbajevtől.

A kazah bankrendszer közel egy évtizede tartó válsága során összesen legalább 18 milliárd dollárt fecskendezett az állam a szektorba, hogy össze ne omoljon a bedőlt hitelek súlya alatt.

loading...

A jegybank jelenleg is eszközminőségi vizsgálatot tart, ami elindította a spekulációt arról, hogy újabb bankmentő kör következik, az elnök bejelentése alapján azonban ez nem fog megtörténni, legalábbis a magánkézben lévő bankok esetében biztosan nem.

Az adósságkönnyítő program költsége Tokajev szerint nem fogja elérni az 1 milliárd dollárt, azonban több mint 3 millió kazah számára jelent majd segítséget a 18 milliós népességű országban, ahol fejenként átlagosan 790 dollárral tartoznak a bankok lakossági ügyfelei.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Grúziában már létezett hasonló program, ott a tavaly novemberi elnökválasztás előtt 600 ezer embert segítettek meg hitelelengedéssel. Tokajev szerint nem a grúz példát akarják követni, Kazahsztánban a legszegényebbek megsegítésére szorítkoznának.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Tanulság az elírt e-mail címről
Tanulság az elírt e-mail címről

Tanulság az elírt e-mail címről  Egy minneapolisi házaspár eldöntötte, hogy Floridába megy felmelegedni egy különösen fagyos télen. Úgy tervezték, hogy...

ÚJABB HÁBORÚ VÁRHATÓ!
ÚJABB HÁBORÚ VÁRHATÓ!

ÚJABB HÁBORÚ VÁRHATÓ! Vezér-Szörényi László - Emelkedik a kriptodevizák árfolyama - újabb háború várható Ne legyenek illúziói senkinek sem. A...

Close