Budapestre kell vinni minden súlyos állapotú koronavírusos beteget

Budapestre kell vinni minden súlyos állapotú koronavírusos beteget

Budapestre kell vinni minden súlyos állapotú koronavírusos beteget

A beteg bármilyen mozgatása kockázat, ráadásul adott esetben a fél országon keresztül kell zötyköltetni – írja az új rendelkezésről Dr. Kunetz Zsombor.

Két fontos rendelkezés is jött hétvégén a koronavírusos betegekkel kapcsolatban – írja a 444-en Dr. Kunetz Zsombor.

loading...

Az egyik a május 4-én kiadott egészségügyi újraindítással kapcsolatos: már nem teszik kötelezővé a beteg légútbiztosítása (intubálása) előtti koronavírustesztet. Ebben a rendelkezésben azt írják, hogy a szakmai kollégiumok átgondolták az eljárásokat.

"Azonban így is benne maradt az eljárásrendben a hospice-palliatív ellátás keretében a maszkos lélegeztetés, valamint a neonatalógiai ellátásban a légúti leszívás, vagy a lélegeztetés minden formája. Tehát ezen beavatkozások előtt PCR-tesztet kellene végezni.

Dehát az ember nem tervezetten akar maszkkal lélegeztetni, vagy koraszülötteket lélegeztetőgépre rakni, légúti váladékot sem viccből, vagy passzióból szívna le az orvos, hanem azért, hogy a beteg meg ne fulladjon. Amire levonul a járvány, talán sikerül kitalálni a szakmailag megfelelő eljárásrendet" – írja Kunetz Zsombor.

A másik rendelkezésről szóló levelet Müller Cecília jegyzi és Kásler Miklós EMMI miniszter hagyta jóvá.

loading...

Ebben az áll, hogy a beutalási rend megváltozik május 8-tól az alábbiak szerint:

"A koronavírus (2019-nCOV) fertőzés jellege és tünetei alapján a továbbiakban – kapacitásai mértékéig – a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet látja el a középsúlyos és kritikus állapotú, szállítható betegeket.

A gyanús és igazolt, fent említett rizikócsoportba tartozó új, illetve szállítható állapotú kezelt betegeket – telefonon történt előzetes egyeztetést követően – a szabad kapacitások mértékéig a Dél-pesti Centrumkórház- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe, vagy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani."

Ez azt jelenti, hogy az ország egész területéről ebbe a két intézménybe kell szállítani a koronavírusos betegeket, akik súlyos, vagy kritikus állapotban vannak.

"Azaz ide kell eljuttatni a lélegeztetett, szállítható állapotú betegeket, akár még az egyetemi klinikáról is"

– írja Kunetz Zsombor.

Az orvos azt is írja:

A beteg bármilyen mozgatása kockázat, csak indokolt esetben szabad kritikus állapotú betegeket szállítani.

loading…


A másik, amit ír, hogy nem is indokolt a szállítás, mivel ma Magyarországon az egyetemi klinika megfelelő ellátást biztosíthat, hiszen ott vagy közvetlen környezetében megtalálható szinte bármely speciális terápiás eszköz, vagy diagnosztikai lehetőség.

"Nehezíti a helyzetet, hogy a betegszállítás a jelen szabályzások szerint csak földi úton történhet, tehát adott esetben a fél országon keresztül kell zötyköltetni a beteget.

Légi (helikopteres) szállítás COVID fertőzött beteg esetén tervezetten nem jön szóba. Egyrészt nehézkes a helikopter utólagos fertőtlenítése, másrészt jelenleg ez a szabály. Ráadásul a két fogadó intézmény egyike sem rendelkezik megfelelő leszállóhellyel" – írja az orvos. Forrás, forrás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Családon belüli erőszak - Megszavazta a parlament, hogy nem kérnek az Isztambuli Egyezményből
Családon belüli erőszak – Megszavazta a parlament, hogy nem kérnek az Isztambuli Egyezményből

Családon belüli erőszak - Megszavazta a parlament, hogy nem kérnek az Isztambuli Egyezményből Villámgyorsan, egy nappal azután, hogy a KDNP...

Franciaországban hatékony gyógyszert találtak a súlyos koronavírusosok kezelésére.
Franciaországban hatékony gyógyszert találtak a súlyos koronavírusosok kezelésére.

Franciaországban hatékony gyógyszert találtak a súlyos koronavírusosok kezelésére. Az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló tocilizumab nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban...

Close