Bréking: visszakaphatják lakásaikat a bedőlt jelzáloghitelesek!

Bréking: visszakaphatják lakásaikat a bedőlt jelzáloghitelesek!

Bréking: visszakaphatják lakásaikat a bedőlt jelzáloghitelesek!

[good_old_share]

A ma benyújtott törvényjavaslat szerint a kormány visszaadja lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek.

 

loading...

A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak – olvasható a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.

loading…


A NET program keretében az érintett bérlők ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi otthonuknak. A törvényjavaslat alapján ugyanis a kormány rendkívül kedvező visszavásárlási feltételeket teremtene, ezáltal biztosítva részükre hosszú távú otthonteremtési lehetőséget.

A visszavásárlás fontosabb részletei:

 

Egyösszegű visszavásárlás során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege, kamat felszámítására nem kerülne sor az állam részéről és további százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő ez irányú igénye esetén.

A kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének. Így visszakaphatják ingatlanjaikat a korábbi tulajdonosok.

loading...

Azon bérlők esetében, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani.

A nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlők maradhatnak.

loading…


A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

 

Fontos részletkérdés, hogy a lakásokat milyen áron lehet visszavásárolni. Erről külön végrehajtási rendelet érkezhet majd.

A törvény elfogadása esetén 2019. január elsejétől léphet hatályba.

Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről, és a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevelekre: https://netceleb.eu/hirlevel/

A NET Zrt.-t a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi Akcióterv keretében hozta létre a kormány 2011-ben. A NET programban az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és biztosítja számukra évek óta a bérlés lehetőségét.

A programnak köszönhetően 36 ezer otthont vásároltak meg, és a programban mintegy 154 ezer ember vett részt eddig.

Portfolio vélemény:

 

Valószínűleg mindenki számára ez a legjobb megoldás: miközben az egykori jelzáloghitelesek visszakapják ingatlanukat, az állam mentesül az érintett lakásállomány (az eddig befolyt bérleti díjnál valószínűleg magasabb) tartós fenntartási és adminisztrációs terheitől.

A moral hazard problémája persze ezúttal is joggal vethető fel: a nem törlesztő adósok a történet végén tulajdonossá válnak a hitelből szerzett ingatlanban. A NET programjában főként a szociálisan leginkább rászoruló nem teljesítő jelzáloghiteles vesz részt, kb. a nem teljesítő jelzáloghitelesek negyedéről van szó. Forrás.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
TÖRTÉNELMI DEVIZAPER-A BÍRÓ KI MERTE MONDANI AZ IGAZSÁGOT!
TÖRTÉNELMI DEVIZAPER-A BÍRÓ KI MERTE MONDANI AZ IGAZSÁGOT!

TÖRTÉNELMI DEVIZAPER-A BÍRÓ KI MERTE MONDANI AZ IGAZSÁGOT! OSZD MEG! Történelmi per Békés megyében. VIDEÓ ALÁBB! (OLKT beszámoló) A békési...

AZ ÁLLAMTITKÁROK FIZETÉSE 30 SZÁZALÉKKAL EMELKEDETT! ÉS A TIÉD?
AZ ÁLLAMTITKÁROK FIZETÉSE 30 SZÁZALÉKKAL EMELKEDETT! ÉS A TIÉD?

AZ ÁLLAMTITKÁROK FIZETÉSE 30 SZÁZALÉKKAL EMELKEDETT! ÉS A TIÉD? [good_old_share] A jó munkát bizony meg kell fizetni! Cselesen, csak úgy...

Close