BEJELENTÉS-FOLYÉKONY TÜZELŐANYAG NYERHETŐ A NAPENERGIÁBÓL.

BEJELENTÉS-FOLYÉKONY TÜZELŐANYAG NYERHETŐ A NAPENERGIÁBÓL.
Email

BEJELENTÉS-FOLYÉKONY TÜZELŐANYAG NYERHETŐ A NAPENERGIÁBÓL.

Email

A tudósok áttörő eredményt értek el, miszerint a napenergia tüzelőanyag formában válhat tárolhatóvá.

Bármennyire káros a környezetre, napjainkban is használjuk azokat a fosszilis üzemanyagokat, amelyek felhasználásával és elhasználásával nagymértékben hozzájárulunk a klímaváltozáshoz.

loading…


Már azért is érdekes ez, mert naponta több órán keresztül tűzi a Nap a Föld szinte minden pontját. Az energiája pedig színtiszta megújuló energiaforrás, melyet napjainkban egyre több figyelem övez. Méltán.

loading...

Egy probléma van vele, nehézkes az energiájának tárolása. Hamarosan azonban ez megváltozhat.

A tudósok áttörő eredményt értek el, miszerint a napenergia tüzelőanyag formában válhat tárolhatóvá, nem kevesebb, mint 18 évig vagy annál is tovább. Svéd kutatók felfedeztek egy olyan folyadékot, amely úgy működik, mint egy újratölthető akkumulátor. A napfény rásüt és ez a folyadék magába zárja az energiáját.

Ezt követően egy katalizátor segítségével a tárolt energiát hő formájában szabadítják fel. Ez a felfedezés igazán figyelemre méltó.

A kutatók becslései szerint 2030-ra otthonaink hőforrását biztosíthatjuk ezzel a technológiával – írja az NBC News.

A napenergiával működő tüzelőanyag, úgy működik, mint egy újratölthető akkumulátor. Annyi különbség van, hogy elektromosság helyett napfénnyel működik és igény esetén képes hőt leadni – magyarázta Jeffrey Grossman a MIT laboratórium projekt vezetője.

loading...
loading…


Egyszerűbben működik, mint gondolnánk. A folyadék szén-, hidrogén-, és nitrogénmolekulákból áll, amely reagál a napfény jelenlétére, ezáltal átrendezve az atomkötéseket. Lényegében átalakítják a molekulákat ebben a ketrecben, csapdába ejtve a napfény energiáját.

Meglepő módon ez az energiatartalom megmarad azután is, hogy a folyadék szobahőmérsékletűre hűl. Az energia felszabadításához egyszerűen átengedik egy kobalt alapú katalizátoron, amely folyamat során a molekulák visszaállnak eredeti formájukba. Így válik lehetővé a napfény energiájának hővé alakítása.

Amikor eljutottunk addig, hogy kivonjuk és felhasználjuk az energiát, sokkal nagyobb hőt kaptunk, mint reméltünk

– mondta Kasper Moth-Poulsen a csapat egyik tagja.

Korábbi eredmények azt mutatták, hogy a folyadék a katalizátoron való áthaladás során 45 fokra (celsius) melegszik fel. A kutatók úgy vélik, hogy a megfelelő befolyásolással a kinyerhető energia, akár 110 fok  vagy annál több is lehet.

A rendszer megduplázhatja a neves Tesla Powerwall akkumulátorainak energia kapacitását is. Mondani sem kell, hogy számos befektető érdeklődését keltette már fel az új technológia.

Nagyszerű hír, hogy a kutatók 125 cikluson keresztül tesztelték és figyelték a folyadékot, amely a folyamatok során semmilyen degradációt nem mutatott a molekulák tekintetében. Más szóval , ez egy olyan újratölthető akkumulátor, amely töltés nélkül és folyamatos igénybevétel során sem veszít kapacitásából.

A legegyszerűbb felhasználása a háztartás “hővel működő rendszerére” vonatkozik, többek között a fűtés, mosogatógép, szárítógép, vasaló vagy éppen a vízmelegítő. Az üzemanyagnak akkor is tárolhatónak és felhasználhatónak kell lennie, ha a nap nem süt. Továbbá lehetővé kell tenni az energia csöveken és teherautókan való szállítását is.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Ha minden a tervek szerint halad- márpedig sokkal jobban is, mint tervezték-, akkor a kutatók becslései alapján a technológia egy évtizeden belül kereskedelmi forgalomba hozható, azaz elérhetővé  válik minden igénylő háztartás számára. A gyorsan romló éghajlati változások miatt azért tegyük hozzá, hogy nem elég korán érkezik a felmentő sereg. Szerző: Botos Dalma.

Email

loading…


Email

Szólj hozzá

Hozzászólás

loading...
Read previous post:
ORBÁN VIKTOR BÚCSÚZIK ANDY VAJNÁTÓL.
ORBÁN VIKTOR BÚCSÚZIK ANDY VAJNÁTÓL.

ORBÁN VIKTOR BÚCSÚZIK ANDY VAJNÁTÓL. Orbán Viktor Terminátor-köszönéssel búcsúzik Andy Vajnától loading... Orbán Viktor - A legnagyobb magyar filmproducertől búcsúzunk....

EZEK AZ OROSZOK TUDNAK VALAMIT! ÍME A LEGÚJABB LADA!
EZEK AZ OROSZOK TUDNAK VALAMIT! ÍME A LEGÚJABB LADA!

EZEK AZ OROSZOK TUDNAK VALAMIT! ÍME A LEGÚJABB LADA! NEM HITTÜNK A SZEMÜNKNEK! TE MIT SZÓLSZ HOZZÁ?   Lada.. Sokunk...

Close