A BANKOKAT MEGMENTETTÜK, HAVONTA 1000 CSALÁD VESZÍTI EL OTTHONÁT!

Havonta 1000 magyar jelzáloghiteles család veszíti el a lakását.

 

Közzétette az MNB a hitelfedezeti lakóingatlanok értékesítéséről szóló friss statisztikáit. Ezek alapján a második negyedévben 2947 család veszítette el lakásának a tulajdonjogát, de közülük 1763 a Nemzeti Eszközkezelőnek köszönhetően otthonában maradhatott.

loading…


A friss adatok alapján mostanság havonta közel ezer jelzáloghiteles veszíti el lakásának a tulajdonjogát. A második negyedévben ugyanis összesen 2947 család lakását kellett a hitel nem fizetése miatt értékesíteni, ebből

344-et a még korábban létező kényszerértékesítési kvótájuk alapján árvereztek el a pénzügyi intézmények,
241 árverezését ezen a kvótán kívül végezték el (hiszen ma már semmi sem tiltja számukra ezt),
1763 lakás a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonába került át (így 2013 eleje óta már 28 862 lakást vett át az intézmény), így ezeket tovább bérelhetik lakóik.
599 lakást pedig maguk az adósok értékesítettek (valószínűleg jellemzően az árból végtörlesztve a hitelüket).

Összességében (két nagyobb portfóliótisztítást és az eladásokat követően) még mindig 100 ezer körül lehet a bankoknak 90 napon túli késedelemmel tartozó jelzáloghitelesek száma, bár erre pontos adataink nincsenek.

Havonta 1000 magyar jelzáloghiteles család veszíti el a lakását

A friss adatok arra utalnak, hogy a végrehajtási törvény legutóbbi, tavaszi szigorítása, amely egy éven keresztül nem engedi a becsérték alatt elárverezni az ingatlanokat, egyelőre nem hozott visszaesést a banki árverések számában. Sőt, nőtt is ezek száma, és az elmúlt években még soha nem volt ilyen magas a banki lakásárverések volumene.

loading…


Ugyanakkor ez valószínűleg továbbra is eltörpül a közműszolgáltatók, önkormányzatok által végzett árverések számához képest.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Múlt heti adat, hogy hét év után először 10% alá csökkent a 90 napon túl nem teljesítő lakossági hitelek aránya a magyar bankrendszerben. A második negyedévben mintegy 70 milliárd forinttal 496 milliárd forintra csökkent a komoly késedelemmel bíró lakossági hitelek állománya, a pozitív változás mögött azonban ezúttal is jórészt követelésértékesítés (valószínűleg az UniCredit 42 milliárd forintos csomagja) áll. A bedőlt hitelek problémája tehát egyre kevésbé a bankok baja, a belőle származó szociális feszültség azonban ettől még nem oldódik. További részletek:

Havonta 1000 magyar jelzáloghiteles család veszíti el a lakását

Forrás.

loading…


Szólj hozzá

Hozzászólás