Azonnali hatállyal betiltottak egy magyar ásványvizet – Rákkeltő lehet!

Azonnali hatállyal betiltottak egy magyar ásványvizet - Rákkeltő lehet!

Azonnali hatállyal betiltottak egy magyar ásványvizet – Rákkeltő lehet!

Azonnali hatállyal bezáratták a gyárat, mert a kút, ahonnan a gyógyhatású ásványvizet nyerik, rákkeltő anyaggal szennyezett.

A gyógyhatásúnak mondott Borsodi Vízben, egy PVC gyártásához is használt vinil-klorid vegyületet mutattak ki, amely a WHO- és az EU-besorolások szerint 1-es kategóriájú rákkeltő anyag.

loading...

Szalay László, a Borsodi Víz tulajdonosa elmondta: a bezárás előtt kezdett működni a több tízmillió forintért vett új gyártósor, amivel megsokszorozhatták volna a termelést, és költséghatékonnyá vált volna az ásványvíz előállítása.

„Így még inkább ökölcsapásként ért minket a hír. A korábbi visszajelzések azt mutatták, nyugodtan ölhetek pénzt a vállalkozásba, hiszen az ország minden területéről érdeklődtek a termék iránt.

Borsodban legendás híre volt a Borsodi Víz jótékony hatásának, keresték az emberek, és sikerült a legnagyobb élelmiszerláncok polcaira is eljuttatni a palackjainkat.

A munkások többségét el kellett bocsátanom, de a fejlesztési kölcsönt ugyanúgy fizetnem kell, mintha folyna a termelés” – magyarázta a Blikknek.

loading...

Németh Csaba igazságügyi szakértő már 30 éve vizsgálja azt a területet, ahol a cég kútja is található. Véleménye szerint, kirívó környezetszennyezés történhetett ezelőtt a közeli BorsodChemnél.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevelekre: https://netceleb.eu/hirlevel/

„Ki merem jelenteni, hogy mérgező vegyület került a talaj mélyebb rétegeibe, és az most érte el a kút környékét. Régen ugyanis, amikor még az állam volt a Borsodchem tulajdonosa, úgy ítélték meg, hogy a veszélyes anyagok tárolásához nincs szükség betonmedencékre, agyagmedencét használtak, ezeket egy ideig nem szigetelték” – mondta.

A BorsodChem vitatja az ásványvíz-forgalmazó állításait, így bírósági eljárás derítheti ki, hogyan kerülhetett a szennyezés a talajba. Forrás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...