„Az embereknek nincs pénzük” – Siralmasan indult a szezon a járvány miatt a Balatonnál

„Az embereknek nincs pénzük” – Siralmasan indult a szezon a járvány miatt a Balatonnál

„Az embereknek nincs pénzük” – Siralmasan indult a szezon a járvány miatt a Balatonnál

a szélsőséges időjárás sem kedvez a vendéglátósoknak

Siralmas a vendéglátósok helyzete a magyar tengernél: előbb a koronavírus, majd a rossz idő tette be a kaput. Félő, hogy sok hely nem éli meg a következő szezont.

loading...

Példátlan helyzetbe kerültek a vendéglátósok: bár már június vége van, olyan, mintha még el sem kezdődött volna a szezon a Balatonon. A koronavírus után ugyanis a viharos, esős, hűvös idő hátráltatja a magyar tenger büféseit, éttermeit. Egyesek szerint még mindig olyan a forgalom, mint amilyet áprilisban, májusban szoktak meg.

A HVG körképet készített több tóparti településen is, ahol szinte ugyanazt tapasztalták: Füred kivételével mindenhol magányos stégeket és üres asztalokat, székeket lehetett látni. Az elmúlt évekhez képest fordult a kocka: most személyzetből van bőven az alig néhány vendégre.

EGY ÖTLET! Ide kattintva megtudhatod, hogy hol lehet akár INGYEN is nyaralni!

„Idén nyitottunk, ez a tesztévünk. Mit mondjak, nem erre számítottam” – kezdte egy siófoki kávézó és fagyizó tulajdonosa, akit teljesen egyedül, a pult mögött könyvet olvasott, amikor megkérdezte őt a portál.

Akik mégis ellátogatnak a tóhoz, vagy nyaralótulajdonosok vagy nem kifejezetten fizetőképes vendégek: ebben bizonyára közre játszik az is, hogy a koronavírus miatt sokaknak romlott az anyagi helyzetük. Amit fogyasztanak, megveszik a szupermarketekben, azaz ott spórolnak, ahol csak tudnak.

loading...

„A minap eladtam egy kólát négy szívószállal. Az embereknek nincs pénzük” – mondta egy balatonlellei büfés, aki jelenleg 30 százalékon üzemel, pedig csökkentett is az árain. Ez persze, egyedi példa, hiszen, ha történt árváltozás a balatoni helyeken, akkor az általában emelkedés volt. A csopaki strandfürdő például 600 forinttal lett drágább, mint tavaly, így a napi felnőtt belépőt már 1600 forintért lehet megváltani.

Egy frekventált helyen lévő étterem pincére szerint korábbi vendégkörük jelentős része magyar volt, akik a pénzhiány miatt nem mennek nyaralni:

„Itt 100-150 vendég szokott lenni júniusban, most jó, ha van 50-60. Arra számítottunk, hogy 2-3 hónap bezártság után és a határzár miatt majd tódulnak ide az emberek. Hát, nem így lett.”

Egyedül a lángosozóknak van a szokásoshoz hasonló forgalmuk, ők bizakodóbbak is társaiknál a szezont illetően: szerintük nem lesz rossz szezon az idei, bár kétségtelen, hogy a tavalyit nem fogja túlszárnyalni. Egy elegánsabb étterem tulajdonosa azonban biztos benne, idén már mínuszban zár majd, de reméli, hogy jövőre legalább a kiadásait fedezi majd a bevétele.

Ami közös az összes vendéglátósban, az a remény: bíznak benne, hogy a nyár további két hónapjában felpörög a balatoni turisztika. Bár félő, hogy a vírus miatt sokaknak nem maradt szabadságuk, a szállások jelentős része betelt júliusra és augusztusra, így valóban okkal lehet tervezni a szezon hátralevő részére. Forrás

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Sikeres volt a lazítás? Koronavírus: meghalt egy beteg és öttel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Sikeres volt a lazítás? Koronavírus: meghalt egy beteg és öttel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Sikeres volt a lazítás? Koronavírus: meghalt egy beteg és öttel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon Koronavírus: meghalt egy beteg és...

ITT van a valódi Magyar “beach”: szépséges, homokos partszakasz hazánkban:
ITT van a valódi Magyar “beach”: szépséges, homokos partszakasz hazánkban:

ITT van a valódi Magyar “beach”: szépséges, homokos partszakasz hazánkban: A homokos beach (part, strand) képe a legtöbbünk számára egybeforrott...

Close