A NŐK KORENGEDMÉNYES NYUGDÍJÁNAK VISSZAVONÁSÁT JAVASOLJÁK

A NŐK KORENGEDMÉNYES NYUGDÍJÁNAK VISSZAVONÁSÁT JAVASOLJÁK.
Email

A NŐK KORENGEDMÉNYES NYUGDÍJÁNAK VISSZAVONÁSÁT JAVASOLJÁK

Email

A női korkedvezményes nyugdíj a korhatár emelésével szétfeszíti a nyugdíjrendszert, a kedvezmény igazságtalan, diszkriminatív és fenntarthatatlan – ezért annak megszüntetést javasolják a Közgazdasági Szemlében most megjelent tanulmány szerzői.

loading…


Az egymást követő magyar kormányok az elmúlt két évtizedben ahelyett, hogy a nemzetközi gyakorlatban többé-kevésbé bevált rugalmas korhatár elvét alkalmazták volna vagy alkalmaznák a magyar nyugdíjrendszerben, ehelyett vagy nagyon engedékeny, vagy nagyon merev szabályokkal igyekezték a nyugdíjba vonulás időpontját meghatározni – írja a napi.hu.

Pedig a nyugdíjrendszerek esetében is működik az a közgazdasági elv, miszerint a piaci elvű elosztás, vagyis az egyének élethelyzetüknek megfelelő saját döntése hatékonyabb, mint az adminisztratív elosztás – olvasható a Közgazdasági Szemle decemberi számában megjelent Nyugdíjba vonulási szabályok Magyarországon – nyertesek és vesztesek című tanulmányban, amelyet az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának kutatói – Czeglédi Tibor, Simonovits András, Szabó Endre és Tir Melinda – jegyeznek.

Míg 2012 előtt az engedékeny szabály egészítette ki a fő szabályokat, aminek eredményeként 35–40 éves munkaviszonnyal szinte bárki nyugdíjveszteség nélkül előre hozott nyugdíjba mehetett, ezzel szemben 2012 utáni merev struktúrában megjelent a kivételezés a Nők 40 programban. E kedvezmény keretében minden nő, akinek jogviszonya – nem feltétlenül a munkában töltött évek száma – eléri a 40 évet, csökkentés nélküli előre hozott nyugdíjat kaphat.

loading...

KISZÁMÍTHATATLANSÁG, ELŐREMENEKÜLÉS

A magyar nyugdíjazási szabályok kiszámíthatatlanul váltakoztak a rendszerváltás óta eltelt bő 25 évben, ami hozzájárult ahhoz, hogy a dolgozók zöme a lehető legkorábban nyugdíjba vonult – függetlenül a „büntetés” mértékétől. Ezt a folyamatot erősíthette a folyamatos nyugdíjkorhatár-emelés, amely a nőknél 55, a férfiaknál 60 évről indult, és majd 65 évnél áll meg a jövőben.

loading…


További adalék volt a korai nyugdíjba vonuláshoz, hogy a továbbdolgozás az általános korhatár eléréséig nem vagy alig növeli a nyugdíjat – vagyis nem éri meg tovább dolgozni, hisz korábbi nyugdíjazással is teljes értékű nyugdíjra lehet szert tenni.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevelekre: http://www.netceleb.eu/hirlevel/

A 2012 előtti engedékeny nyugdíjba vonulási rendszer túlzott terheket rót a költségvetésre – vagyis a járulékfizetőkre. Ám az Orbán Viktor vezette kormány nem egy rugalmas rendszer kialakítása mellett tette le a voksát, amely képes kezelni az eltérő élethelyzeteket, ugyanakkor fenntartható, hanem 2012-ben megszigorították a korhatárokat, megszüntették azok rugalmas értelmezését, ám azonnal egy hatalmas kivételt emeltek a rendszerbe a Nők 40 keretében.

A Nők 40 bevezetésével és az előre hozott nyugdíjazás kivezetésével a magyar rendszerben szükségtelenül magas lett a vesztesek és a nyertesek aránya – fogalmaznak a kutatók.

MEG KELL SZÜNTETNI

Éppen ezért a kutatócsoport szerint „érdemes lenne” megszüntetni a Nők 40 kedvezményt, és gondos vizsgálatokkal, elemzésekkel – nem pedig ad hoc módon, ahogy e program bevezetése történt hatástanulmányok nélkül, anno ( a szerk.) – megalkotni az új, a jelenleginél rugalmasabb nyugdíjkorhatárra vonatkozó szabályokat. A kutatók azt javasolják, hogy hozzák vissza a korábbi rugalmas nyugdíjazási szabályokat úgy, hogy ahhoz megfelelő bónusz/málusz rendszer társuljon. Vagyis a korhatár előtti nyugdíjba vonulás nyugdíjvesztéssel, míg a későbbi nyugdíjazás magasabb kezdőnyugdíjjal járjon. Forrás

loading…


Email

Szólj hozzá

Hozzászólás

Read previous post:
VÉGE AZ EURÓPAI KERESZTÉNYSÉGNEK? EZT LÁTNOD KELL! KERESZTES HÁBORÚT HIRDETETT BARACSI ELŐADÁSÁN DR. RASHVAN MOHAMED.
VÉGE AZ EURÓPAI KERESZTÉNYSÉGNEK? EZT LÁTNOD KELL! KERESZTES HÁBORÚT HIRDETETT BARACSI ELŐADÁSÁN DR. RASHVAN MOHAMED.

VÉGE AZ EURÓPAI KERESZTÉNYSÉGNEK? EZT LÁTNOD KELL! KERESZTES HÁBORÚT HIRDETETT BARACSI ELŐADÁSÁN DR. RASHVAN MOHAMED. Keresztes háborút hirdetett Baracson dr....

FÉNYES NAPPAL, A JÁRÓKELŐK SZEME LÁTTÁRA ELÉGÍTETTE KI A NŐ.
FÉNYES NAPPAL, A JÁRÓKELŐK SZEME LÁTTÁRA ELÉGÍTETTE KI A NŐ

FÉNYES NAPPAL, A JÁRÓKELŐK SZEME LÁTTÁRA ELÉGÍTETTE KI A NŐ Egy alvó, tök­részeg férfit elégített ki a nő az utcán....

Close