A KÚRIA TÉVES MAGYARÁZATTAL MENTENÉ A BANKOKAT AZ ADÓSOKTÓL.

A KÚRIA TÉVES MAGYARÁZATTAL MENTENÉ A BANKOKAT AZ ADÓSOKTÓL.

A KÚRIA TÉVES MAGYARÁZATTAL MENTENÉ A BANKOKAT AZ ADÓSOKTÓL.

[good_old_share]

Róna Péter: A Kúria téves magyarázattal mentené a bankokat az adósoktól.

 

loading...

Rendkívül elszomorító, hogy a Kúria már nem először, áthágva a magyar törvények szó szerinti követelményeit, a magyar hitelkárosultak százezreit a nyomorba taszítja – nyilatkozta lapunknak Róna Péter közgazdász-jogász.

loading…


A New York-i ügyvédi kamara tagja annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy a Kúria egy pénteki döntése felülbírálta az első- és másodfokú bíróság ítéletét, ami az, hogy jogtalan a bank által kezdeményezett végrehajtás.

A konkrét eset: egy igénylő 12 milliós hitelkérelmet juttatott el bankjához, ebből a pénzintézet 8,1 millió forintot több lépcsőben ki is utalt.

Az adós később nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket, így a bank végrehajtást kezdeményezett. Az ügyfél ezt megtámadta, s az első- és másodfokú bíróság igazat adott neki. A szerződés ugyanis különös módon nem a tartozás összegét, hanem a 12 milliós hiteligényt rögzítette.

loading...

Szintén a bank jogértelmezésének mondott ellent egy még hatályban lévő 1999-es, a fogyasztóval kötött szerződések tisztességtelen feltételeit tartalmazó kormányrendelet is. Ennek három paragrafusát is megsértette a hitelszerződés, ami így tisztességtelennek minősül. Ezért nem indítható végrehajtás.

loading…


Róna Péter kifejtette, a Kúria – amely jogosnak találta a végrehajtás megindítását, mivel a banknak volt egy hitelszerződése – megkülönbözteti a kölcsönszerződést a bankhitelszerződéstől, s utóbbira hivatkozva tartja jogosnak a végrehajtást. Pedig a két megállapodás között jelentős különbség van: a kölcsönszerződés meghatározott pénzösszeg rendelkezésre bocsátását jelenti. Ezzel szemben a bankhitelszerződésben a pénzintézet arra vállal kötelezettséget, hogy meghatározott hitelkeretet tart a másik szerződő fél rendelkezésére.

Azaz – érvelt a közgazdász – mindezek alapján a Kúria mostani döntésének semmiféle jogi alapja nincs. A banktörvény ugyanis világosan kimondja, hogy a hitelkeret fogalma olyan szerződésre vonatkozik, amely egy esetleges valamikori későbbi kölcsönszerződés feltételeit rögzíti. Vagyis egy ilyen szerződés nem értelmezhető önmagában, hiszen abban nem szerepel a kölcsön pontos összege.

Ilyen esetekben mindig szükség van – a hitel-keretszerződést tartalommal megtöltő – konkrét kölcsönszerződésre, amelyben részletesen rögzítik a hitel pontos összegét, valamint a hitelnyújtás egyéb fontos feltételeit. Ezt a szerződést nem helyettesítheti a hitel-keretszerződés. Másként szólva: a hitel-keretszerződésre hivatkozva nem lehet megkerülni a kölcsönszerződés jogi követelményeinek teljesítését.

Róna Péter hangsúlyozta, mostani döntésével a Kúria létrehozott egy olyan fogalmat – a meghatározatlan összegű kölcsönét –, amely az európai jogrendszerben teljesen ismeretlen. Ez a fogalom a pénzügyi elmélet legalapvetőbb követelményeinek sem felel meg. A kölcsönnek a római jog óta ugyanis alapvető követelménye, hogy az meghatározott összegről szóljon.

loading…


Falus Zsolt, a Bankcsapda Egyesület nevű érdekvédelmi szervezet vezetője az ügy kapcsán elmondta, a bíróságok sajátságos jogértelmezése nem újdonság, hiszen már – ahogy a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla – 2016 áprilisában a Pécsi Ítélőtábla egyik tanácskozásán elhangzott, hogy a hitelszerződéseket érvényessé kell tenni, habár ez nem találkozik az adósok érdekeivel.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Egyébként, ha a konkrét ügyben az első- és másodfokú bíróság azonos módon, az adós mellett döntött, akkor nagyon alapos indok kellene annak felülbírálására. Vagyis már régebb óta úgy tűnik, a Kúriának az az álláspontja, hogy adós nem nyerhet.

Az érdekvédő arra is fölhívta a figyelmet, hogy a Kúria hozta a jogegységi döntéseket, amelyek alapján születtek a devizahiteles-törvények. Utóbbiak pedig jelentősen korlátozták a devizaadósok perindítási lehetőségeit. – Úgy tűnik, a Kúria már jogot is alkot – tette hozzá Falus Zsolt. Forrás.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
DÖBBENETES KÉPEK ROMÁN FIATALOKRÓL, AKIK BUKAREST CSATORNÁIBAN ÉLNEK, A FÖLD ALATT.
DÖBBENETES KÉPEK ROMÁN FIATALOKRÓL, AKIK BUKAREST CSATORNÁIBAN ÉLNEK, A FÖLD ALATT.

DÖBBENETES KÉPEK ROMÁN FIATALOKRÓL, AKIK BUKAREST CSATORNÁIBAN ÉLNEK, A FÖLD ALATT. [good_old_share] AIDS, tuberkulózis, drogok és embertelen körülmények Románia fővárosa...

ADÓFIZETŐK PÉNZÉNEK LENYÚLÁSA - ÉLETFOGYTIG TARTÓ BÖRTÖN!
ADÓFIZETŐK PÉNZÉNEK LENYÚLÁSA – ÉLETFOGYTIG TARTÓ BÖRTÖN!

ADÓFIZETŐK PÉNZÉNEK LENYÚLÁSA - ÉLETFOGYTIG TARTÓ BÖRTÖN! [good_old_share] loading... Életfogytiglani börtönt kapott az állami pénzek lenyúlása miatt egy volt képviselő...

Close