A Kúria kimondta: Bayer Zsolt nem nevezheti gecinek Vona Gábort.

A Kúria kimondta: Bayer Zsolt nem nevezheti gecinek Vona Gábort.

A Kúria kimondta: Bayer Zsolt nem nevezheti gecinek Vona Gábort.

[good_old_share]

loading...

A publicista 2018. január végén közzétett egy bocsánatkérést a blogján. „Vona! Bocsánatot kérek tőled! Őszintén! Ugyanis a geci és a szar a te esetedben a valóság jelentős elferdítése, pozitív irányba! Bocsásd meg nekem, hogy egy tétova pillanatomban túlértékeltelek!” – írta Bayer laugh

loading…


Szerdán ítéletet hirdetett a Kúria Vona Gábor és Bayer Zsolt személyiségi jog megsértése miatt indított ügyében.

A bíróság helybenhagyta a másodfokú, jogerős ítéletet, amely szerint a kormánypárti publicistának 300 ezer forint sérelemdíj (plusz perköltség) megfizetése mellett nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Jobbik korábbi elnökétől, akit 2016 decemberében a blogján gecinek és szarnak nevezett.

A döntés ellen fellebbezésnek és további felülvizsgálatnak nincs helye.

Az ügyben eljáró tanács (tagjai: Baka András tanácselnök, Pataki Árpád bírói előadó, valamint Kovács Zsuzsanna bíró) szerint az „öncélú gyalázkodás és megalázás” nem élvezi a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos védelmet. A döntés ismertetésekor Baka elmondta, hogy 

loading...
loading…


BÁR KÜLFÖLDÖN IS VANNAK KEMÉNY POLITIKAI VITÁK, A MAGYAR KÖZBESZÉD AZON SZINTJE, AMELY SORÁN VALAKI GECINEK ÉS SZARNAK NEVEZI A MÁSIKAT, PÉLDÁTLAN.

Érvelése szerint bizonyos rétegeken kívül ezeknek a kifejezéseknek a használata nem elfogadható személyekre, Bayernek pedig meghatározó szerepe lehet a közbeszéd szintjének emelésében vagy züllesztésében.

Az ítélőtábla másodfokú, most helybenhagyott ítélete szerint a sértés és lealázás szándéka még közszereplővel szemben sem megengedett. Az pedig, hogy mások is illetnek ilyen kifejezésekkel embereket, még nem teszi jogszerűvé Bayer magatartását. 

Az O1G csoporthoz tartozást fejez ki
 

A publicista ügyvédje a másodfokú ítélet után felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, azt kérve, hogy helyezzék hatályon kívül az ítéletet. Bayerék három állításra építették érvelésüket:

a G-nap óta (ekkor nevezte Simicska Lajos gecinek Orbán Viktor miniszterelnököt) a geci kifejezés szállóigévé vált a politikai közbeszédben, a bíróságok pedig nem hagyhatják figyelmen kívül a közbeszéd aktuális szintjét;
ellenzéki pártok és tüntetők O1G feliratú transzparensekkel vonulnak az utcán, az CEU-s tüntetéseken pedig Áder Jánost is bajszos szarnak nevezték;

Bayer a geci és szar kifejezésekkel nem dehumanizálni akarta Vonát, hanem a politikáját illette kritikával.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Összességében Bayerék szerint a sérelmezett kifejezések elvesztették eredeti jelentésüket, és többletjelentéssel bírnak, ezért nem lehet szó arról, hogy a publicista emberi minőségében akarta volna megalázni a politikust. Azt is kifogásolták, hogy Vonáék szerint a blogbejegyzés miatt sérelem érte a politikust.

loading…


Mint Bayer ügyvédje mondta: „Nehezen tudom elképzelni, hogy a bejegyzés álmatlan éjszakákat okozott volna a miniszterelnök-jelöltnek.”

Vona ügyvédje azt mondta a Kúrián, hogy a politikus 2016 decemberében (ekkor jelent meg tehát Bayer bejegyzése) nem volt miniszterelnök-jelölt, másrészt az állami kitüntetésekkel rendelkező publicistának nagy felelőssége van a közbeszéd alakulásában. Válaszul Bayerék érvelésére, a Kúria azt is kimondta, hogy az O1G-s transzparensek általános politikai állásfoglalást, azonos politikai csoporthoz való tartozást fejeznek ki, nem pedig egy konkrét személyre irányulnak. 

A kvótanépszavazás után tört ki a balhé
A 2016. októberi kvótanépszavazás után Vona lemondásra szólította fel Orbánt egy Facebook-bejegyzésben. Vona akkor arról írt, hogy érvénytelen népszavazás után David Cameron, brit és Matteo Renzi, olasz kormányfő is lemondott a hazájában.

Bayer erre válaszul nevezte gecinek és szarnak a politikust. A Fővárosi Törvényszék első fokon Vonának adott igazat 2017 nyarán. Eszerint a politikusnak a geci minősítést el kell viselnie, a szarkupac azonban már nem fért bele. A másodfokú ítélet annyiban változtatott, hogy a geci kifejezés sem megengedhető.

A publicista 2018. január végén közzétett egy bocsánatkérést a blogján. „Vona! Bocsánatot kérek tőled! Őszintén! Ugyanis a geci és a szar a te esetedben a valóság jelentős elferdítése, pozitív irányba! Bocsásd meg nekem, hogy egy tétova pillanatomban túlértékeltelek!” – írta Bayer. Forrás.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
B KATEGÓRIÁS JOGOSÍTVÁNYOD VAN? AKKOR VAN EGY JÓ HÍRÜNK!
B KATEGÓRIÁS JOGOSÍTVÁNYOD VAN? AKKOR VAN EGY JÓ HÍRÜNK!

B KATEGÓRIÁS JOGOSÍTVÁNYOD VAN? AKKOR VAN EGY JÓ HÍRÜNK! [good_old_share] Ha B kategóriás jogosítványod van, ezt érdemes elolvasnod. Ez mindenkinek...

Kilakoltatása után akart öngyilkos lenni egy nő.
Kilakoltatása után akart öngyilkos lenni egy nő.

Kilakoltatása után akart öngyilkos lenni egy nő. [good_old_share] A víz alatt szabadította ki az őrmester a nő beakadt ruháját, így...

Close