A Gyilkos-tó legendája: Ha belenézel a tó vizébe Eszter szürkészöld szemei tekintenek rád

A Gyilkos-tó legendája: Ha belenézel a tó vizébe Eszter szürkészöld szemei tekintenek rád

A Gyilkos-tó legendája: Ha belenézel a tó vizébe Eszter szürkészöld szemei tekintenek rád

"Sikolyát megértették a sziklák és ezen a júliusi éjszakán eget és földet rázó mennydörgéssel válaszoltak. Zuhogott az eső, a cikázó villámok megvilágították a koromsötét éjszakát. Hajnalban hatalmas robajjal óriási szikladarabok zuhantak a mélybe, és…"

loading…


Élt valamikor Gyergyó környékén egy csodaszép lány, Fazekas Eszter. Haja kökény fekete volt, szeme szürkészöld, alakja, mint a szélben hajladozó büszke jegenye. Egy napsütéses júliusi délelőtt Eszter elment a szentmiklósi vásárba. Ott találkozott egy olyan daliás legénnyel, aki két karjának szorításával kipréselte a medvéből a szuszt, és aki a legszívhezszólóbban furulyázott az egész környéken, de tudott házat ezermesterkedni és szekeret faragni is.

loading...

Ahogy szemük összevillant- és mert a szerelem hirtelen jön a szíven üt, mint a villám- megszerették egymást.

A fiú égszínkék selyemkendőt vásárolt Eszternek a tükrös pogácsa mellé és megkérte, hogy legyen a mátkája. Az esküvőre nem kerülhetett sor, mert a legény elvitték katonának. A lány hűségesen várta kedvesét. Esténként mikor a nap a hegyek mögé ereszkedett, agyagkorsójával kiment a fenyvesek alá a csobogóhoz és ott sóvárgott órákon át szíve választottja után. Még a közeli hegyeknek is meglágyult a szíve a sóhajozástól, fájdalmas szép énektől.

Történt azonban egyik vasárnap délután, hogy meglátta Esztert arra jártában egy zsiványvezér. Nyergébe kapta a gyönyörű lányt és elvágtatott vele mint szélvész a Kis-Cohárdhoz, az ezerarcú sziklák közé, ahol tanyája volt.

Aranyát, ezüstjét ígérte Eszternek, gyémántos palotát akart építeni, csakhogy megszeresse. A fiatal lány nem viszonozta a zsivány szerelmét. Régi mátkáját várta vissza, amikor felkelt a nap, és akkor is, amikor lehunyta a szemét a világ. Ennek láttán feldühödött a zsivány és kényszeríteni akarta Esztert, hogy legyen a felesége.

loading...

Eszter a néma szemtanúkhoz, a hegyekhez kiáltott segítségért. Sikolyát megértették a sziklák és ezen a júliusi éjszakán eget és földet rázó mennydörgéssel válaszoltak. Zuhogott az eső, a cikázó villámok megvilágították a koromsötét éjszakát. Hajnalban hatalmas robajjal óriási szikladarabok zuhantak a mélybe, és az iszonyatos földindulás maga alá temetett mindent, a lányt, a zsiványt, sőt még a pásztort is nyájastól, aki a szembelevő hegyoldalon legeltetett.

Július utolsó vasárnapjának hajnalán, a nap első aranyló sugarai bevilágították a sziklákkal borított vidéket. A völgyet ahol tegnap még kristálytiszta vizével a Vereskő-patak csobogott, teljesen elzárta a leomlott hegyoldal. Amikor a megáradt patak zavaros vize elérte a sziklagát tetejét, megfojtotta a füveket, bokrokat és megölte a fákat. A keskeny völgy helyén tó keletkezett, amelynek vizéből máig is kiállnak a fenyőerdő maradványai.

loading…


A környék pásztorai Gyilkos-tónak nevezték el ezt a tavat. Így lett a hegy halálából ez élet vize. Ha napsütésben belenézel a tó vizébe, Eszter szürkészöld szemei tekintenek szelíden vissza rád.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

A Gyilkos-tó keletkezése

A Gyilkos-tó természetes völgyelzáródás által keletkezett 1837 nyarán. Az 1837. július havának egyik délutánján 7 óra tájban kelet felől szokatlan tömörségű óriási sötét felhők gyülekeztek és rendkívül erős záporral sötétítették el a láthatárt.

A bőszült vihar egész reggelig űzte rémes játékát, s a nagy víztömegtől átázott, s gyér talajánál fogva lecsúszott a föld a Gyilkos-kő északnyugati oldaláról eltorlaszolva a Békás-patakot. Ahhoz, hogy a Gyilkos-tó név megmaradjon a köztudatban, nagymértékben hozzájárult az is, hogy a tó déli oldalán található hegytömb, melynek az alsó része csúszott le, ősidők óta a Gyilkos-kő nevet viselte. A Gyilkos-tó a Kelet Kárpátok középső csoportjában, a többnyire párhuzamosan futó hegygerincek talán leglátványosabb masszívumában, a Nagy-Hagymásban terül el, melyet ÉK-DNY irányban a Békás-patak szel át.

loading…


Autóval a Gyilkos-tó megközelíthető Moldva felől is, a festői szépségű Békás-szoros érintésével, a gyalogtúrázók szinte minden irányból eljuthatnak e páratlan szépségű vidékre. – Czirják Adrián –

loading…


loading...
Read previous post:
Horváth Charlie az egyetlen, aki Cserháti Zsuzsa sírját gondozza
Horváth Charlie az egyetlen, aki Cserháti Zsuzsa sírját gondozza

Horváth Charlie az egyetlen, aki Cserháti Zsuzsa sírját gondozza Horváth Charlie kendőzetlen őszinteséggel fejtette ki a véleményét azzal kapcsolatban, hogy...

Erre nem számítottunk! Az elektromos autók nem jelentenek megoldást a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.
Erre nem számítottunk! Az elektromos autók nem jelentenek megoldást a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

Erre nem számítottunk! Az elektromos autók nem jelentenek megoldást a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Az elektromos járművekre átállás csak jelentéktelen mértékben járulhat...

Close