A BANKÁROK VISÍTANAK-HATALMAS DEVIZAHITELES MENTŐCSOMAG KÉSZÜL LENGYELORSZÁGBAN!

A BANKÁROK VISÍTANAK-HATALMAS DEVIZAHITELES MENTŐCSOMAG KÉSZÜL LENGYELORSZÁGBAN!

A BANKÁROK VISÍTANAK-HATALMAS DEVIZAHITELES MENTŐCSOMAG KÉSZÜL LENGYELORSZÁGBAN!

Hatalmas devizahiteles mentőcsomag készül Lengyelországban.

loading…


A már amúgy is Európa egyik legnagyobbjának számító lengyel bankadó mellé extra különadó bevezetését tervezi Lengyelország, amelyből a devizaalapú jelzáloghitelek önkéntes zlotyhitelre való konverzióját finanszíroznák.

Nem ez az első ilyen próbálkozás, a bankok ezúttal is tiltakoznak.

loading...

Több mint félmillió lengyel háztartásnak közel 34 milliárd eurónyi devizaalapú jelzáloghitele van, a svájci frank árfolyamának 2015. januári elszállása óta ők jelentősen megemelkedett törlesztőrészletekkel küzdenek.

A lengyel parlament most felgyorsította azt a folyamatot, amelynek eredményeként a lengyel bankokat devizaalapú jelzáloghitel-állományuk 0,5%-ára rúgó különadóval sújtanák minden egyes negyedévben, ami 3,2 milliárd zlotys, vagyis mintegy 235 milliárd forintos bevétellel látná el a devizahitelek önkéntes zlotyhitellé való konverzióját finanszírozó alapot.

loading…


Az új különadó kiegészítené a már amúgy is Európa egyik legmagasabbjának számító 0,44%-os mérlegfőösszegarányos, 2016 februárjában bevezett lengyel bankadót (Magyarországon ennek kulcsa jelenleg 0,20%).

loading...

A Teneo friss elemzése szerint kétséges, hogy az új szabályozás hoz-e érdemi népszerűségnövekedést a lengyel PiS kormánypárt számára, ezért a korábbi próbálkozásokhoz hasonlóan az ezzel kapcsolatos jogalkotás is lelassulhat, így könnyen elképzelhető, hogy a jelenlegi parlamenti ciklusban (amely az idén októberi választásokig tart) már nem vezetik be az új különadót.

A bankok persze örülnének ennek: a Deutsche Bank, a Commerzbank és a Raiffeisen már megsürgette a Bloomberg szerint az Európai Bizottság vezetőit, hogy akadályozzák meg a különadó bevezetését.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

A Bloomberg adatai szerint a legrosszabbul a Bank Millennium (BCP) járna egy ilyen szabályozással, hitelállományának 26,6%-a ugyanis devizalapú jelzáloghitel. Utána a Getin Noble Bank (23,1%), a Commerzbank tulajdonában lévő MBank (17,6%), a BOS Bank (14,4%), a PKO (11,5%), a BGZ BNP Paribas (9,2%), a Santander Bank Polska (7,2%) és a Raiffeisen (3,7%) következik.

Románia is nagy tiltakozást kiváltó bankadót vezetett be a közelmúltban! ( Hazánkban pedig csökken a bankadó, az Orbán-EBRD paktumnak "köszönhetően"…KATTINTS IDE A PAKTUM RÉSZLETEIÉRT.) Forrás.

loading…


Szólj hozzá

Hozzászólás

loading...
Read previous post:
NEM AKARJÁK FIZETNI A RENDŐRÖK TÚLÓRÁJÁT.
NEM AKARJÁK FIZETNI A RENDŐRÖK TÚLÓRÁJÁT.

NEM AKARJÁK FIZETNI A RENDŐRÖK TÚLÓRÁJÁT. A rendőröktől nem merték elvenni a túlórát, de fizetni sem akarják. Két éve összejöhetett...

A legízletesebb házi sajt 2 óra alatt 2 liter tejből.
A legízletesebb házi sajt 2 óra alatt 2 liter tejből.

A legízletesebb házi sajt 2 óra alatt 2 liter tejből. Ez a recept mondhatni elronthatatlan! Tegnap készített gyors sajtom!!! Mi...

Close