69 MILLIÓ BÍRSÁG A CIB BANKNAK!

A jegybank 69 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a CIB Bankra és a CIB Lízingre

 

A jegybank 67 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a CIB Bankra a vállalatirányítási, hitelkockázati, számviteli, adatszolgáltatási, informatikai biztonsági, valamint a befektetési szolgáltatási tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt, valamint 2 millió forintot a CIB Lízingre, egyes ügylet-nyilvántartási hiányosságok miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

loading…


A közlemény szerint a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

A vizsgálat szerint a CIB Bank kockázatkezelési és kockázatvállalási testülete és a belső ellenőrzés nem teljes körűen végezte el feladatát. Több területen nem kellő gyakorisággal vizsgálták felül az adósminősítéseket, továbbá a nem teljesítő jelzáloghitelek leépítésekor sem teljesültek a lejárt követelések behajtására vonatkozó jogszabályi elvárások. Egyes hitelkonstrukcióknál a folyamatos monitoring, valamint az átstrukturált hiteleknél az elkülönített nyilvántartás és a megfelelő minősítési kategóriába sorolás hiányzott – írták.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netceleb.eu/hirlevel/

A CIB Bank esetében súlyosító körülményként merült fel a megállapított szabályszegések egy részének rendszerszintű jellege, illetve jórészt jelentős és magas kockázati súlya. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a vizsgálat nem tárt fel ügyfél-érdeksérelmet, továbbá az, hogy a CIB Bank több intézkedést már megtett a hibák orvoslására – áll az indoklásban.

Az MNB kötelezte a CIB Bankot, hogy legkésőbb a határozat kézhezvételét követő 6 hónapon belül – a számvitel és adatszolgáltatás körében 2017. március 31-ig – intézkedjék a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A jegybank felügyelési ütemterve részeként végzett átfogó csoportvizsgálatot a CIB Bank Zrt.-nél és leányvállalatainál, a CIB Lízing Zrt.-nél, a CIB Ingatlanlízing Zrt.-nél, a CIB Faktor Zrt.-nél és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nél. A 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át, a CIB Ingatlanlízing Zrt. és a CIB Faktor Zrt. vizsgálatát a jegybank (bírság) intézkedés nélkül zárta le – írták.

loading…


Szólj hozzá

Hozzászólás