12000 EXTRABÓNUSZ A NYUGDÍJASOKNAK!

12000 EXTRABÓNUSZ A NYUGDÍJASOKNAK!

12000 EXTRABÓNUSZ A NYUGDÍJASOKNAK!

Jön a parlamenti választás: 12 ezres extra bónuszt kapnak a nyugdíjasok.

 

A jogszabályi kötelezettségnél magasabb kifizetés 33,6 milliárd forintba kerül.

loading…


Átlagosan havi ezer forinttal, vagyis éves szinten 12 ezer forinttal több nyugdíjjal „kedveskedik” a választáshoz közeledve a kormány, mint amennyi jogszabályi kötelezettségből adódóan járna az időseknek. Természetesen havi ezer forinttól senki nem válik gazdaggá, ugyanakkor ennyi plusz pénz is jól jön a nyugdíjasoknak.

Azt viszont kijelenthető, hogy a kormány semmit nem bíz a véletlenre, még a lehetőségét sem engedi meg annak, hogy a politikája ellen fordítsák az idős szavazókat.

Idén év elején 1,6 százalékkal emelték a nyugdíjakat. Eredetileg 0,9 százalékot tervezett be a kormány, de már tavaly ősszel nyilvánvaló volt, hogy ennél magasabb lesz az áremelkedés mértéke.

Mivel a járandóságokat ehhez igazítják minden év elején, az inflációról pedig tudni lehetett, hogy idén jóval felette lesz a 0,9 százaléknak, a kormány nagyobb mértékben emelte a nyugdíjakat a tavaly év végi törvénykezési hajrában, mint amennyit a 2017-es költségvetésben terveztek.

Annyival azért nem, hogy idén év közben ne kellett volna korrigálni a számításon. Ennek politikai oka is volt: minél közelebb járunk a 2018-as országgyűlési választáshoz, annál jobb a „színezete” egy központi intézkedésnek.

 

Végül most novemberben további 1 százalékos emelésben részesítették az arra jogosult időseket. Mégpedig visszamenőleg, illetve úgy, hogy az emelés beépült a járandóságokba. Vagyis az újabb, 2018 eleji nyugdíjemelést már e magasabb bázishoz képest kell majd megállapítani.

Nem lenne ennyi, ha a kormány nem végezte volna nagyvonalúan az inflációs számítását. Egyrészt idén vélhetően alatta marad a 2,6 százaléknak az infláció, másrészt afelől is vannak kétségek, hogy jövőre eléri-e a 3 százalékot ezt a gazdasági mutató. A Magyar Nemzeti Bank például idénre 2,3 százalékot vár, jövőre pedig 2,5 százalékos inflációval számolnak.

Ha az MNB számításaiból indulunk ki, és ezek szerint állapítanánk meg az idei kiegészítést, valamint a jövő évi emelést, akkor azt kapnánk, hogy januártól havonta átlagosan 1000 forinttal kisebb összeget utalnának a nyugdíjasoknak, mint amennyit a kormány – feltételezhetően politikai megfontolásból felültervezett – kalkulációi alapján megkapnak az idősek.

loading…


Mint jeleztük, ez természetesen nem egy horribilis összeg, és az az évi 12 ezer forint plusz, ami így összejön, sok háztartásban biztos jól jön. Elég lehet például valamelyik rezsiszámla – villany vagy gáz – havi összegének a kiegyenlítésére.

Ettől még tény, hogy a nyugdíjasokkal jobban bánik a választás évében a kormány, mint amennyit az előírások indokolnának.

 

Például jövőre jó eséllyel nem kell várni novemberig, hogy korrigálják a nyugdíjakat – ahogy az történt idén -, merthogy már januárban kiosztanak minden pénzt, még többet is, ami odaadható az időseknek a jogszabályok szerint.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netceleb.eu/hirlevel/

Az államháztartás szempontjából ez azt jelenti, hogy 33,6 milliárd forinttal többet költ a kormány a nyugdíjasokra 2018-ban, mint amennyit a jogszabályokból következően költenie kellene. Ennyibe kerül ugyanis a különbözet, ami az eltérő inflációs számokból adódik.
Ez a számítás nem érinti a nyugdíjprémiumot, valamint az Erzsébet-utalványt, mivel ezek a juttatások nem épülnek be a járandóságokba.

Amúgy nem csekély tételekről van szó: a gazdasági növekedés függvényében év vége felé adott prémium átlagos összege 12 ezer volt, és további 10 ezer forint értékben postázott Erzsébet-utalványokat ai időseknek a kormány. Forrás.

loading…


Szólj hozzá

Hozzászólás

Read previous post:
AZ ÁPOLÓ SIKÍTOTT A RÉMÜLETTŐL.
AZ ÁPOLÓ SIKÍTOTT A RÉMÜLETTŐL.

AZ ÁPOLÓ SIKÍTOTT A RÉMÜLETTŐL. Az ápoló a kiságyra fektette a babát. Amikor néhány perccel később megnézte az arcát, sikított...

LELEPLEZŐ VIDEÓ - HAVAS GÖRÖG ZITÁT IS ZAKLATTA.
LELEPLEZŐ VIDEÓ – HAVAS GÖRÖG ZITÁT IS ZAKLATTA.

LELEPLEZŐ VIDEÓ - HAVAS GÖRÖG ZITÁT IS ZAKLATTA. Szorul a hurok! Most egy videó is bizonyítja - Havas nem fogta...

Close