110775 FORINT LESZ A MINIMÁLBÉR. EZ TETSZIK?

110775 FORINT LESZ A MINIMÁLBÉR. EZ TETSZIK?
Email

Hamarosan 110 775 forint lehet a minimálbér

A kormány dönt majd a minimálbér összegéről, mivel a konzultációs fórumon nem született egyezség.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) szakértői szerint, a költségvetést alapul véve, várhatóan 110 775 forint körül határozza majd meg a kormány a 2016. január 1-én hatályba lépő bruttó minimálbért – mondta Kordás László, a MaSzSz elnöke szerdán Budapesten.

A sajtótájékoztatót öt szakszervezeti konföderáció: az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), Liga Szakszervezetek, a MaSzSz, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), közösen tartotta.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netceleb.eu/hirlevel/

Kordás László kiemelte: azért dönt majd a kormány a jövő évi bérekről, mert a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a szociális partnerek nem tudtak megegyezni a béremelések mértékéről. A munkáltatói oldal ultimátumot intézett a munkavállalói oldalhoz, hogy csak akkor állapodnak meg, ha a szakszervezetek elfogadják a munkaadók ajánlatát. A szakszervezetek azonban az ajánlatot nem tudták támogatni – tette hozzá.

loading...

A MaSzSz elnöke arról is beszámolt, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum jövőre tervezett értékét a kormánynak a jogszabályi kötelezettségek miatt pénteken, a Gazdasági Társadalmi Tanács ülésén még meg kell vitatnia, ez a testület azonban már érdemben nem befolyásolja a kormány döntését.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a gazdasági, politikai döntések befolyásolása érdekében a szakszervezeteknek élniük kell a szakszervezeti, munkavállalói jogokkal.

A VKF-fórumon a 2016-os minimálbér és garantált bérminimum emelésének mértékét a szakszervezeti oldal bruttó 7, illetve 7,4 százalékban javasolta. A munkáltatói oldal viszont bruttó 4,76 és 4,91 százalékos béremelési javaslatot tett. A munkavállalói oldal ajánlata révén a minimálbér a jelenlegi bruttó 105 ezerről jövőre 112 000 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 122 ezerről 131 000 forintra emelkedett volna.

(Forrás: MTI)

loading...
Email

Szólj hozzá

Hozzászólás

loading...
Read previous post:
MENNYI LESZ A NYUGDÍJAD? SZÁMOLJUNK!
MENNYI LESZ A NYUGDÍJAD? SZÁMOLJUNK!

MENNYI LESZ A NYUGDÍJAD? SZÁMOLJUNK! Nagyon sokan szeretnék tudni, mennyi is lesz pontosan a nyugdíjuk. Ez érthető kívánság, azonban elég...

EZEK AZ ÉTELEK TARTJÁK TISZTÁN AZ EREKET.
EZEK AZ ÉTELEK TARTJÁK TISZTÁN AZ EREKET

EZEK AZ ÉTELEK TARTJÁK TISZTÁN AZ EREKET Az artériákra vigyázni kell! Az artériák azok a vérerek, melyek az oxigénben és...

Close