JÖNNEK A BEHÍVÓ PARANCSOK! TE IS KAPSZ EGYET?

JÖNNEK A BEHÍVÓPARANCSOK! TE IS KAPSZ EGYET?

Nemcsak Sopronban, hanem megyeszerte többen kaptak levelet arról, hogy besorozták őket. De, mire is? Utánajártunk – írja a Kisalföld

Az egyik barátom a soproni önkormányzattól kapott egy levelet, amiben az áll, hogy besorozzák. Tizenöt napja van fellebbezni, de csak akkor élvez mentességet ez alól ha képviselő, orvos, mentő, közjegyző. A levél szerint "akármikor" lehet vészhelyzet, mint például "kiönt a patak", vagy "a lakosság veszély esetén kitelepítésének segítése".

loading...

Beszéltünk barátokkal, családtagokkal, állítólag többen is kaptak ilyen levelet. Azt nem tudom, hogy csak Sopron és környékén vagy az egész országban – írta szerkesztőségünknek küldött levelében soproni olvasónk.

A kisalfold.hu utánajárt a felvetésnek, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság adott tájékoztatást.

Mint megtudtuk, nem kizárólag soproni jelenségről van szó, megyénk összes településén küldtek ki ilyen leveleket. A 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály írja elő a polgári védelmi (PV) szolgálat elrendelését.

A fenti törvény előírásait figyelembe véve biztonsági kockázat alapján sorolták be az egyes településeket. 

loading...

Figyelembe vették például, hogy működik-e veszélyes ipari üzem, mekkora az árvíz veszélye, vagy éppen halad-e forgalmas főút. Sopronnál maradva, a kötelezően kijelölt, tehát „köteles" polgári védelmi szervezet létszáma 500 fő. A szervezetbe beosztott emberekhez érkeznek meg most a határozatok.

Ennek módszeréről is választ kaptunk. A népesség nyilvántartóból lekérik az adott településen bejelentett 18-65 év közötti magyar állampolgárok névsorát. A katasztrófavédelem illetékes szerve kijelöli a szükséges létszámú személyeket, majd a polgármester határozattal beosztja őket.

Tizenöt napon belül lehet benyújtani a fellebbezést. Mentesség kérhető, és meg is kell adni, ha ezek fennállnak

Abban az esetben, ha minden rendben van, akkor a PV szervezet tagja lesz. Amint valaki eléri a 65 éves életkort, vagy például megromlik az egészsége, akkor kikerül a rendszerből. Ez a fajta kötelezési rendszer akkor szűnhet meg, ha a szükséges létszámú önkéntesek jelentkeznének a feladatra. S melyek ezek?

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netceleb.eu/hirlevel/

Évente részt kell venni  alapképzésen, szakkiképzésen vagy gyakorlaton. Szükség lehet rájuk árvíznél homokzsák kihelyezésnél; gyakorlatilag minden olyan helyzetnél, amely az adott települést veszélyezteti. Ez alól kibújni nem lehet, mivel, a katasztrófavédelem nemzeti ügy, ez egyben törvényi kötelezettség is.

De ez a határozat egyfajta jogi védelmet is ad, mivel akit igénybe vesznek polgári védelmi szolgálatra, az hivatalosan van távol, kapja a fizetését, amit később a munkáltatója az elrendelőtől visszaigényelhet.

A polgári védelmi gyakorlatok jó lehetőséget kínálnak például egy települési vízelvezető árok rendbetételére, melyre több település esetében is volt példa az elmúlt években, vagy egy romosodott épület elbontására, a lényeg, hogy értelmes feladat csináljanak, aminek a saját településük látja a hasznát.

Ezeket a gyakorlatokat általában délután, és hétvégén tartják.

"53. § (1) A polgári védelmi kötelezettség személyes kötelezettség az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme érdekében.
(2) A polgári védelmi kötelezettséggel kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester jár el.
54. § (1) Mentes a polgári védelmi kötelezettség alól:
a) a 18 éven aluli és a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy,
b) a terhes nő, terhességének megállapításától kezdve,
c) a gyermekét saját háztartásában nevelő anya, a gyermek 6 éves koráig,
d) a gyermekét saját háztartásában egyedül nevelő szülő, a gyermek 14 éves koráig,
e) a szülő, ha 3 vagy ennél több 14 éven aluli gyermekét gondozza,
f) aki a vele közös háztartásban élő, állandó ápolásra vagy gondozásra szoruló egyenes ági rokonát vagy házastársát egyedül látja el,
g) aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette vagy aki egészségi állapota folytán a kötelezettség teljesítésére"

Forrás

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MERKEL HÁBORÚVAL FENYEGETŐZIK.
MERKEL HÁBORÚVAL FENYEGETŐZIK

Angela Merkel német kancellár szerint katonai konfliktus alakulhat ki a Nyugat-Balkánon, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot. A...

HALDOKLÓ PÁRJA MELLETT ERŐSZAKOLTA MEG ANNAK HÚGÁT.
HALDOKLÓ PÁRJA MELLETT ERŐSZAKOLTA MEG ANNAK HÚGÁT

Haldokló párja mellett erőszakolta meg a nő húgát Az eset még korábban történt, ám akkor csak annyit közölt a rendőrség,...

Close